Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultradesničarski bal

Bečka policija zabranila maskiranje lica

22.01.2014.
u 14:25

„Ovo je prvi put, da je u povodu Bala akademičara uvedena zabrana maskiranja“, rekao je glasnogovornik Bečke policije Roman Hahslinger dnevnom listu Wiener Zeitung.

Tko u petak 24. siječnja od 15 sati poslijepodne do subote u tri sata ujutro u Beču, u stambenim okruzima jedan do devet ( Innere Stadt, Leopoldstadt, Landstrasse, Wieden, Margareten, Mariahilf, Neubau, Josefstadt i Alsergrund) maskira lice šalom ili nekim drugim predmetom radi prikrivanja identiteta mora računati s novčanom kaznom do 500 eura ili do 14 dana zatvora, najavila je u srijedu Bečka policija koja je u punoj pripravnosti zbog Bala krajnje desničarskih studentskih organizacija i njihovih europskih uzvanika ovoga petka u bečkom dvorcu Hofburg. Organizator bala je austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea.

„Ovo je prvi put, da je u povodu Bala akademičara uvedena zabrana maskiranja“, rekao je glasnogovornik Bečke policije Roman Hahslinger dnevnom listu Wiener Zeitung. 

Razlog tome su najavljeni prosvjedi nekoliko tisuća protivnika ovog kontroverznog bečkog Bala koji svake godine iznova uzbuni austrijsku javnost i mogući incidenti. Preklani je u sukobima prosvjednika i učesnika bala ispred bečkog Hofburga 20-tak osoba uhićeno, a šestero ih je bilo ozlijeđeno. 

Dok iz Uprave Bečke policije koja je u punoj pripravnosti uvjeravaju kako će biti održan javni red i mir, mediji podsjećaju na prijetnje raznih ljevičarskih i radikalnih organizacija iz zemlje i inozemstva koje su počele već najavom ovogodišnjeg Bala te prosvjede žrtava holokausta koji traže zabranu njegovog održavanja u bečkom Hofburgu, inače sjedištu austrijskog političkog vrha.

Bečani su pozvani da u petak poslijepodne i navečer s petka na subotu zaobilaze prilaze prema bečkom Hofburgu, koje policija zatvara za svaki prolaz i promet nekoliko sati prije početka Bala.
Upitno je hoće li za sve to imati razumijevanja i brojni domaći i strani turisti u austrijskom glavnom gradu koji će toga dana omotati šal oko vrata i šetati bečkim gradskim središtem navode mediji i prenose kritiku glasnogovornice austrijskog Saveza NOWKR Elisabeth Litwak, jednog od prijavljenih učesnika prosvjeda protiv Bala.

„Na prosvjedima ljudi zasigurno neće nositi T-Shirt. Prema najavljenim temperaturama oko ništice i snijegu više je nego zlonamjerno pravno naložiti pješacima i pješakinjama da moraju svoje šalove ostaviti kod kuće“, rekla je Litwak. Ona je otišla još korak dalje i predbacila državi da navedenom zabranom koja obuhvaća pola bečkog gradskog središta „uvodi zaštitnu zonu za ekstremnu desnicu“.

>> Više novca obiteljima i nezaposlenima

Komentara 4

NE
Nepokolebljiv
20:32 22.01.2014.

Ako je nekome hladno neka salom omota vrat ali ne i lice! Policijski proglas kaze samo da ce biti kaznjivo skrivanje identiteta u odredeno vrijeme na odredenom mjestu. Posten svijet tamo tada nece niti biti jer se, izgleda, ocekuje nered i nasilje. Socijalisti i slicni ce razbijati izlige, paliti aute i bacati kamenje i "Molotov koktele". U svom "junastvu" ce se sakrivati iza sala ili maske da prakticiraju nezakonje!

Avatar neodgovorni
neodgovorni
15:44 22.01.2014.

da se neboje mozda teroristickog napada.danasnje specijalne kamere iste sekunde identificiraju svakoga bez iznimke ali kako ce nekoga umotanog ili namaskaranog

DU
Deleted user
14:58 22.01.2014.

''učesnika bala'' ''učesnika prosvjeda'' ------------------------------------------------------------------------------------- Ako već dopisnica iz Beča ne poznaje dobro hrvatski književni jezik, a VL nema novca za plaćanje usluga lektora,trebao bi barem netko u redakciji, tko ima potrebno znanje, pročitati tekst članka prije objavljivanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije