Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARBIE-MANIJA

Bečanin živi s više od 1.800 Barbie lutaka: Sakuplja ih 42 godine, neke je platio nekoliko tisuća eura

Foto: DPA/Pixsell
1/3
28.07.2023.
u 13:55

Zanimaju ga rijetki stari modeli lutke do 80-ih godina prošlog stoljeća, a drži ih u ormarima zbog osjetljivosti na svjetlo

Barbiemanija je zavladala i u Austriji. Za “Barbie”, najočekivaniji film ove godine o najpoznatijoj lutki na svijetu svakodnevno se u bečkim i drugim austrijskim kinima traži “karta više”. Onaj koji se tome ne čudi nego je sav sretan je i Bečanin Manfred Reichel (60) sakupljač Barbika, koji ih sakuplja već 42 godine i u svojoj ih kolekciji ima čak 1.800.

Kako je Reichl rekao za dnevni list Heute, isključivo ga zanimaju oni rijetki stari modeli do 80-ih godina prošlog stoljeća. Barbike “made in Kina” i one od 1990-tih godina na dalje nisu mu zanimljive. Ovaj strastveni Barbie sakupljač inače u 4. bečkom stambenom okrugu Wieden ima svoju radionicu za popravak i izradu lutaka., ali sakupljene Barbike starijih datuma proizvodnje drži u svom stanu. Točnije, kako je otkrio Heuteu, u ormarima, zbog osjetljivosti na svjetlo.

VEZANI ČLANCI:

Na upit zašto skuplja Barbike Bečanin je odgovorio: “Barbie, nikada nije slovila za neku glupaču. I uvijek mi je bila simpatična”. S divljenjem je posebno naglasio kako su “prijašnje lutke bile visoko vrijedan proizvod, ogrtači su bili podstavljeni, haljine djelomično izrađene od svile, a neki od ovratnika od pravoga krzna”. “Barbie je tada zaista bila stilska ikona”, dodao je njen bečki obožavatelj i sakupljač. U ormarima, kako je otkrio, uz Barbike i njihovu odjeću, obuću, putne rekvizite, pudlicu, ima i 60 omiljenih lutaka Kena.  Napomenuo je kako je neke posebne Barbie outfit-ove tražio i 10 godina.

- Od 1996. godine, otkako postoji Internet, mnogo je lakše - tvrdi Reichel. Ono za čim žali je da u Austriji više nema tzv. Barbie burze. Unatoč toga, kako kaže, od 1984. godine do danas postoji bečka Barbie scena, koja okuplja 40-obožavatelja ove najpoznatije lutke na svijetu. “Meni Barbie mnogo znači, jer kada se bavim sakupljanjem iz svega se isključim”, rekao je strasni sakupljač Barbika istaknuvši: “Barbie je svjedokinja i ogledalo njenog vremena”.

Na upit koliko stoji ta svjedokinja vremena Reichel je odgovorio kako je za onu “Br. 1” u svojoj kolekciji, iz 1957. godine, platio više tisuća eura, a da je sada vrijedna oko 7.000 eura. Onim Barbikama od 1990. godine na dalje, cijena je od 2 do 20 eura. O vrijednosti cijele svoje kolekcije nije htio ništa reći, uz obrazloženje “kako ni sam to ne želi znati”. I opasku da je do mnogih Barbika došao razmjenom. Očito je da je nekima u ova današnja teška vremena povratak u ona nekadašnja jednostavnija, kada je dovoljno bilo da si sretan do nebesa ako si na poklon dobio Barbiku, mnogo znači.

VIDEO Kolekcionarka Barbie lutaka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije