Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
već su 50. godišnjaci

I Barbie i Ken imaju prezime: Znate li po kome su kultne lutke nazvane?

IMDb
27.07.2023.
u 16:30

prema njegovim vlastitim riječima, Kenneth Handler po kojem je Ken nazvan za razliku od svog plastičnog pandema nikada ništa 'cool' nije radio. “Svirao sam klavir i gledao strane filmove. Bio sam štreber, pravi štreber. Sve su cure mislile da sam kreten”, rekao je

Dugo se o nekom filmu nije pričalo kao o nedavno prikazanoj fantastičnoj komediji 'Barbie' u režiju Grete Gerwig, a od kada je najavljeno da po prvi put Barbie stiže i na velika platna, svaki je detalj o lutki iz Mattela bio tema i na društvenim mrežama. Popularnost lutke Barbie čini se ne opada ni više od pola stoljeća od kada se prvi put pojavila u trgovinama, a nedavno je jedna obožavateljica na Twitteru otkrila i kako i Barbie i Ken imaju prezimena. I dok neki za njeno i čuli, Ken je svih iznenadio; a nazvan je, baš kao i Barbie, po stvarnoj osobi pa uz ime nosi i srednje ime i prezime. Zapravo, više je Barbie lutaka; uključujući i 'The' Barbie; nazvano po stvarnim ljudima, piše NY Post, a Kenovo puno ime je Kenneth Sean Carson. Dobio ga je po sinu kreatorice Barbie Ruth Handler koja je sa svojim suprugom Elliotom i suosnivačica Mattela. Inače, Ken se kao muška verzija Barbie lutke na policama trgovina u SAD-u pojavio u ožujku 1961., dvije godine nakon što je Mattel izbacio kultnu Barbie.

Kreacija Kena došla je naime kao odgovor na tisuće pisama koja su poštom stizala u Mattel s molbama da se popularnoj lutki napravi i 'dečko'; a kako su se kreatori brzo bacili na posao, Barbie je u slobodi i životu solo cure uživala samo dvije godine.“Ken je osmišljen nakon Barbie, kako bi kod ljudi diljem svijeta poboljšao njen položaj. Taj mit o potrebi za stvaranjem suprotnog spola zapravo je mit iz knjige Postanka”, rekla je nedavno redateljica filma “Barbie” Greta Gerwig.

Inače, Kenove će obožavateljice možda zanimati i da je prva lutka Kena na sebi imala crvene kupaće i sandale od pluta pa je od prvog dana bio spreman za odlazak na plažu. A prema njegovim vlastitim riječima, Kenneth Handler po kojem je Ken nazvan, za razliku od svog plastičnog pandema, nikada ništa 'cool' nije radio. “Svirao sam klavir i gledao strane filmove. Bio sam štreber, pravi štreber. Sve su cure mislile da sam kreten”, rekao je svojevremeno.

Ove se godine inače slavi i 50. godišnjica lutke Ken, pa je po nekoliko modela Barbie i Kena u svom atriju izložio i muzej 20. stoljeća Lakewood's Heritage Center . A iako su Barbie i Ken u očima djevojčica diljem svijeta, logično, odmah bili ljubavni par, njihovi su imenjaci brat i sestra; jer je Barbie ime dobila po kćerki (punog imena Barbara Millicent Roberts) od Ruth, a Ken po sinu Ruth i Elliota Handlera. I druge je lutke iz 'Barbie' linije njihova kreatorica nazvala po živim ljudima, uglavnom po partnerima svoje djece i svojim unucima.

Kolekcionarka Barbie lutaka

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ajoj
ajoj
21:56 27.07.2023.

Kako ste izračunali da imaju 50 godina? Pa imaju više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije