Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak Mosta i SDP-a

Ivan Kovačić: Složili smo se oko reformi lokalne samouprave i regionalne uprave

most i sdp
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
19.11.2015.
u 13:24

- Mislim da smo našli dosta zajedničkih stavova i stvari, praktički nema niti jednog pitanja o kojem se ne može razgovarati oko svega što je kao tema bilo stavljeno na stol - dodao je Branko Grčić.

Ivan Kovačić iz Mosta izašao je zadovoljan sa sastanka s SDP-om.

- Oko dosta stvari smo se složili, i oko reformi lokalne samouprave, tako i oko reformi regionalne uprave. Nismo razgovarali o ukidanju općina poimence, već tako da bi trebalo napraviti reorganizaciju broja općina u RH, odnosno da ne bi trebalo biti 550 općina, o pravim kriterijima ćemo tek kasnije jer ćemo ih tek naknadno i izraditi - kazao je Kovačić. O plaćama zastupnika, kaže, danas nisu razgovarali.

SDP-ov Branko Grčić kazao je tijekom pregovora nije bilo problema već se vodila kvalitetna rasprava na jednoj visokoj razini stručnosti.

- Govorili smo o smanjenju broja dužnosničkih mjesta na lokalnoj i nacionalnoj razini. Drugo područje je bilo smanjenje i racionalizacija uprave na lokalnoj razini, ali i na nacionalnoj, treće područje je teritorijalni preustroj kojim smo se najviše bavili te generalno povećanje efikasnosti javne uprave - pojasnio je Grčić te dodao kako je stupanj suglasnosti oko toga bio dosta visok.

- Mislim da smo našli dosta zajedničkih stavova i stvari, praktički nema niti jednog pitanja o kojem se ne može razgovarati oko svega što je kao tema bilo stavljeno na stol - dodao je Grčić. Govoreći o učinkovitosti u javnoj upravi, kaže, dogovorili su se da se donese novi zakon o javnim službenicima, što je ova vlada već pripremala, te novi zakon o plaćama, s posebnim naglaskom na mjerenje učinkovitosti svakog zaposlenika javne uprave o stvaranje sustava kontinuiranog praćenja, ocjenjivanja i nagrađivanja za one najbolje, što može biti stimulativno za povećanje efikasnosti. 

- Govorili smo o tome da u idućem mandatu će se morati nastaviti proces racionalizacije ukupnog broja zaposlenika, ne drastično jer neki omjeri govore da ako tu negdje blizu EU prosjeka, ali taman toliko da imamo novac za nagrađivanje najboljih u sustavu - kaže Grčić. Govoreći o teritorijalnom preustroju, tu su suglasni da broj županija u Hrvatskoj mora biti manji. 

- Kolega Kovačić je jasno rekao da oko toga moramo definirati kriterije i o tome ćemo nastaviti razgovore. No, apsolutno se slažemo da treba smanjiti broj županija jer je to direktno povezano i uz drugi aspekt, 550 jedinica lokalne samouprave, posebno oko onih jedinica koje nemaju fiskalni kapacitet da samostalno funkcioniraju - naglašava Grčić.

Prvi korak je, dodaje, volonterski pristup u vođenju tih jedinica i preuzimanje dijela funkcija od susjednih gradova koji mogu za određenu naknadu obavljati dio upravnih poslova za te male jedinice lokalne uprave, s čime se omogućava bitna racionalizacija.

- Tema je bila i smanjenje broja dužnosnika u lokalnoj samoupravi, gotovo za 50 posto, prije svega sa ukidanjem funkcija zamjenika u svim jedinicama u kojima su zamjenici iz nacionalnih manjina ili su one u većinskom broju pa onda su zamjenici hrvatske nacionalnosti - kazao je Grčić dodavši kako bi se sve eventualne promjene vezale uz novi izborni ciklus.

Nisu se još pismeno izjasnili Mostu o temama s prošloj pregovora.

- Radimo na tome i on će biti gotov vrlo brzo kada ćemo ga javno prezentirati - zaključuje Grčić.

Podsjetimo, Ivan Kovačić, Jasna Matulić te Robert Podolnjak iz Mosta došli su točno u 10 sati na sastanak u SDP, te poručili da očekuju da će se na sastanku danas dogovoriti o reformama u javnoj i lokalnoj samoupravi, jednako kao i s HDZ-om. Traže, kazao je Kovačić, smanjenje broja županija jer je to dio njihova predizbornog programa.

SDP-ov Arsen Bauk, koji je dio današnjeg pregovaračkog tima s Mostom, danas prije sastanka kazao je da očekuje da će se danas otvoriti dio pitanja vezanih uz politički sustav. 

– Što se tiče javne uprave i lokalne samouprave, Sabor je u lipnju donio strategiju razvoja javne uprave, a Vlada u rujnu akcijski plan i ono što tamo piše je dosta podudarno s onim što je Most iznio u programu. Stoga ne očekujem većih prijepora.  Što se tiče političkih stavova, naši su podudarniji s Mostom od HDZ-ovih, ali to ćemo tek vidjeti – kazao je Bauk prije sastanka. 

Što se tiče teritorijalnog preustroja, odnosno promjena u strukturi i broju jedinica područne odnosno regionalne samouprave, Bauk, kaže, danas ne očekuje konačni prijedlog, nego raspravu ide li se uopće u to ide. 

– Spremni smo razgovarati o tome, a kakva se biti reakcija građana i političkih subjekata, to treba vidjeti. Bitno je donijeti političku odluku da se u to ide – poručio je Bauk.

>> MOST nastavlja pregovore s HDZ-om i SDP-om: Na redu su javna uprava i lokalna samouprava

>> Mostove reforme idu u dobrom smjeru, treba ih provesti

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
10:24 19.11.2015.

Poštovani doktore Petrovu zar ćeš u koaliciju s drugom Jovanovićem zlotvorom koji je za svog ministriranja skrivećki smanjio u predmetu Povijest temu Domovinski rat na 1 ( jedan ) školski sat. On je mrzitelj sveg dobrog i što ima imee Hrvatsko . Pametnome, doktore Petrovu, dosta, da ne kažemo njegovu reakciju ( srpska šutnja ) na paljenje Hrvatskog barjaka, nošenje Hrvatskih udžbenika Nikoliću u Beograd ! Ako hoćeš s takvim osobama i kreaturama u koaliciju svaka čast doktore Petrovu. Za nove izbore !

DI
Dingač
10:25 19.11.2015.

počela je ozbiljna akcija sdp-a u rasturanju mosta. smuči mi se kad samo vidim sdp-ove ministre. nema što dogovarati s njima netko tko voli svoju domovinu Hrvatsku. nisam za Karamarka ali jedino rješenje je koalicija MOST-a s hdz-om. u interesu hdz-a je zadržati kompletan MOST au interesu sdp-a je da ostane na vlast i uništiti MOST. dali netko tko voli hrvatsku može misliti da će jedna Pusić promijeniti svoju politiku .... ili uličar milanović. odlučite pametno ali brzo mostovci. sdp i njihovi mediji će i vaš pepeo pojesti kako vrijeme odmiče.

Avatar bushvzdhr
bushvzdhr
10:20 19.11.2015.

Nakon jučerašnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine podsjećam partnere iz MOST-a gdje im je mjesto ako hoću poštivati Žrtvu Vukovara. Vidio sam našu nam dragu Predsjednicu RH kako zna sve naša drage Hrvatske pjesme o žrtvi Domovine te molitve, dok nam naša tehnička ministrica vanjski dela Vesnica nema pojma o istom ( šuti i ne miče usnama ) – valjda se kao i ministar bez branitelja medijski trebala slikati na Radmanoviziji koju Narod i Žrtva plaća ( Citat za potrebom slikanja na Radmanoviziji: „Na odlasku s Memorijalnog groblja, Zoran Milanović s vladom je izviždan dok su Bojanu Glavaševiću neki dobacivali: 'A tati na grob?“ ). Naša tehnička vlada daje više prava migrantima i pariškim atentatorima nego dragim nam Braniteljima u Savskoj 66. Zato ja gledajući kroz Žrtvu Vukovara slijedeću koaliciju zovem antidržavnom i antihrvatskom Uhljeb 2015 slijedećeg sastava : 42 SDP + 9 HNS + 3 Laburisti + 2 HSU + 3 IDS + 2 Bandić + 2 Glavaš + 1 Čaćić + 1 Prgomet + 1 Čeh + 1 Mađar + 1 Albanka + 1 Rom + 1 Talijan + 3 SDSS = 73. Uhljebnički Mediji se svojski trude da stvore tu koaliciju koju razdiru slijedeće nedosljednosti, nepoštenja te grijesi: Istarski nonići IDS-a - sjetimo se fojbi 1944-45 - sada Talijanu Radinu fojbe ne smetaju, a prije je napadao RH zbog fojbi i tražio odštetu; Glavaševi crnokošuljaši – sjetimo se II. Svjetskog rata 1941-45; Milanovićevi partizani - sjetimo se II. Svjetskog rata 1941-45 te učinjene ratne zločine bez suđenja i genocida nad Hrvatskim narodom u periodu 1945-47; Pupovčevog SSDS - sjetimo se Domovinskog rata 1991-95 i učinjenih genocidnih radnji srpskih režima na ovim prostorima nad Hrvatskim narodom po presudi Haškog suda. Predsjednice RH mandat dati koaliciji DK+MOST ili novi izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije