Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Basa dobio devet godina zatvora za ubojstvo bankara Dedića

Zagreb: Započelo suđenje Tomislavu Viktoru Basi optuženom za ubojstvo Ibrahima Dedića
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
17.12.2021.
u 13:23

Basa je optužen da je s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno njihovu prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao bankarov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 gdje je stanovao

Zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića u ljeto 1999. na devet godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je nepravomoćno osuđen Tomislav Viktor Basa (51).

Iako nije došao na izricanje presude, Basa ostaje u pritvoru do pravomoćnosti presude. Sud će presudu obrazložiti u pisanom obliku, a Basina obrana, ali i tužiteljstvo, već su najavili žalbu.

Basa je, iznoseći obranu, kazao da nije sudjelovao u Dedićevu ubojstvu niti je pucao u njega. Rekao je da se događaja ne može sjetiti jer je, kako tvrdi, tada bio u lošem stanju, ali je dodao da je bio na mjestu događaja s osobama čija imena nije mogao reći zbog sigurnosti svog djeteta i svoje obitelji.    

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Base 25. lipnja 2020. tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno 3. srpnja 1999. godine oko 22,30 sati na zagrebačkim Sveticama.

Basa je optužen da je s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno njihovu prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao bankarov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 gdje je stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, Basa i nepoznata osoba ispalili su u njega 20-tak hitaca iz automatskog pištolja i pištolja. Dedić je pritom zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do njegove smrti, tvrdi tužiteljstvo.

Policija je uhitila Tomislava Viktora Basu 30. siječnja 2020. čekajući na njega nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoje sumnje da je ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet.

Komentara 6

ZE
ZELENIKE
13:57 17.12.2021.

U normalnom svijetu za ovo se dobije min. 30 godina a češće doživotna, sada treba vidjeti tko stoji iza ovakve presude i tamo tražiti naručioce.

PP
Preodgojen_Povratnik
13:54 17.12.2021.

Hladnokrvno, proracunato umorstvo. Devet godina?

RO
roland
14:56 17.12.2021.

E sad...imamo Visoki kazneni sud, imamo Vrhovni sud. Nisam naročito pametan, ali ako nije kriv treba ga osloboditi, ali ako je kriv, onda mu kaznu treba podići na 15 godina. U čemu je razlika između Smiljane Srnec i ovog lika? Smiljan aje dobila 15 jer je sestru zatukla, a zamrzavanje su odobravali svi članovi obitelji. Jasmina bi još bila zamrzuta, ali je električna energija poskupila, a Končareva škrinja troši više nego Volga. Ovaj je plaćeni ubojica i dobio je samo 9 godina??? Kako? Vidjet ćemo Turudića i Dobronića, kaj bu oni rekli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije