Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera HEP

Barišićev zet Ante Despot: Stan sam otplatio u ratama od 90.000 kn

hep
Željko Hladika/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
13.10.2010.
u 23:45

Šefu uprave rekao sam da ću za stan dati točno onoliko koliko ga je platio HEP i on je rekao: ‘Vrijedi’, tvrdi Despot.

Nakon što je u javnost procurila vijest da je Ivan Mravak, bivši šef HEP-a koji je uhićen u svibnju zbog afere s preprodajom struje šibenskom TLM-u, progovorio o tome kako je Ante Despot, bivši član uprave HEP-a i zet pritvorenog bivšeg šefa Carinske uprave i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, na nelegalan način postao vlasnik luksuznog stana od 108 četvornih metara u zagrebačkoj Bužanovoj ulici, prozvani Despot tvrdi da takvi navodi ne stoje.

Živio od suprugine plaće

Stan je, tvrdi, i potkrepljuje to dokumentima, najprije u najam od HEP-a dobio u travnju 2006., a otkupio ga je u kolovozu 2007. godine.

– Kad sam dobio HEP-ov stan u najam, sa svojom suprugom Adrianom živio sam nevjenčano četiri godine, što je po zakonu jednako bračnoj zajednici, u unajmljenom zagrebačkom stanu od 35 kvadrata – rekao je Despot i dodao da je mjesečni najam za HEP-ov stan iznosio 400 kuna. U ugovoru o najmu bilo je precizirano, ističe, da se njime mogu koristiti samo članovi njegove uže obitelji, među kojima je, uz Despotovu majku, oca i sina iz prvog braka, navedena i supruga Adriana Barišić. Kad je došlo vrijeme da otkupi stan, tvrdi Despot, Mravak mu je počeo stvarati probleme.

– Želio mi je stan prodati 400 tisuća kuna skuplje nego što ga je HEP platio. Poslao mi je dva procjenitelja koji su stan, a HEP ga je platio 1,8 milijuna kuna, procijenili na 400 tisuća kuna više, pa na to nisam mogao pristati, već sam unajmio svog procjenitelja koji je na temelju godišnje amortizacije i pada vrijednosti procijenio da stan vrijedi manje, dakle 1,6 milijuna kuna – tvrdi Despot. Procjenu je, tvrdi, pokazao Mravku te mu naglasio da će platiti točno onoliko koliko je stan stajao i HEP, ni kune više.

– Mravak se digao sa stolca, dao mi ruku i rekao: ‘Vrijedi’ – prisjetio se Despot.

Nakon toga potpisan je kupoprodajni ugovor na iznos od milijun kuna, i to tako da mu je, kao i, tvrdi Despot, svima ostalima koji su u HEP-u dobivali stanove, odobreno 40 posto popusta na procijenjenu vrijednost stana, deset na to što je bio sudionik Domovinskog rata i 30 posto ako stan isplati u roku od šest mjeseci.

– Plaćao sam ga u ratama od 90 tisuća kuna koje su skidane s mog bankovnog računa na koji mi je stizala i plaća – tvrdi Despot pokazujući uplatnice za stan, ali ne i izvode s računa. Iako je, kaže, riječ o velikom novcu, njegova plaća u UO-u HEP-a to mu je dopuštala.

– Primao sam mjesečnu plaću od 25 tisuća kuna, dobivao naknade za rad u NE Krško i TE Plomin, a tu je i iznos otpremnine. Samo iznos koji sam tijekom te četiri godine dobio za rad u Nadzornom odboru NE Krško iznosi 42 tisuće eura – tvrdi Despot i dodaje da je iznos za stan mogao skupiti jer je živio od plaće svoje supruge Adriane koja radi u MUP-u, a čija primanja iznose 10 tisuća kuna mjesečno.

Stan dobila i Mravkova kći

– Svi su zapeli oko tog mog stana, a osim mene u istoj rundi stan su dobili i Ante Matijević, direktor financijskog sektora, Željko Dorić, direktor proizvodnje, Mravkova kći Kristina Mravak. Zašto je ljudima čudno da sam ga kao član uprave dobio i ja? – ističe Despot i dodaje da su te godine stan dobili i mnogi drugi jer je na popisu 17 ljudi.

Ključne riječi

Komentara 36

LI
lipa75
23:57 13.10.2010.

I nakon svih ovih benificija nam mažu oči da direktori javnih poduzeća, članovi UO, NO i sl. nemaju plaću veću od 20000 kn. Što su benificije nego prihod. Treba im sve to ukinuti. Po čemu su oni privilegirani da otkupljujuju stanove i službene aute po niskim cijenama ili da si ugovaraju skupe police životnog osiguranja.

LU
laki udarac
00:48 14.10.2010.

Sud vrati stan Državi , muljatora u zatvor i tako redom....

Avatar temohpab
temohpab
19:52 16.04.2016.

Ovaj stan sad vrijedi 30% manje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije