Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARTNERSTVO S SAD-OM

Banožić: Jačamo HV opremanjem helikopterima Black Hawk

U Hrvatsku stigla još dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
04.10.2023.
u 16:11

Banožić je pojasnio kako će se time ojačati personalni kapaciteti što će pridonijeti uporabi i održavanju tih helikoptera koji su od prošle godine u operativnoj uporabi HRZ-a

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluke koje će osigurati jačanje personalnih kapaciteta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) što će pridonijeti uporabi i održavanju helikoptera Black Hawk UH-60M, a ministar obrane Mario Banožić rekao je kako se time nastavlja jačati vojska.

"U povijesnom tjednu za Hrvatsku i Hrvatsku vojsku, uz projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Hrvatsku vojsku nastavljamo jačati i opremanjem helikopterima UH-60M Black Hawk u partnerstvu s vladom Sjedinjenih Američkih Država", rekao je.

Vlada RH je na sjednici donijela dvije odluke vezane za opremanje HV-a helikopterima Black Hawk UH-60M. Jednom odlukom će se osigurati financijska sredstva za obuku dodatnih pilota i zrakoplovnih tehničara Black Hawk helikoptera. Banožić je pojasnio kako će se time ojačati personalni kapaciteti što će pridonijeti uporabi i održavanju tih helikoptera koji su od prošle godine u operativnoj uporabi HRZ-a.

POVEZANI ČLANCI:

"Potrebu za povećanjem broja obučenog letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja iskazale su Oružane snage. Takvom integralnom logističkom potporom osigurat će se nazočnost stručnjaka koji će dvije godine savjetovati i mentorirati zrakoplovno-tehničko osoblje HRZ-a", rekao je ministar. Uz to, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2024. do 2026. godine za opremanje HV-a helikopterima.

Naime, s obzirom na to da u okviru tog projekta prethodnih godina isporuka roba i usluga nije realizirana prema planiranoj dinamici, plaćanje poreza na dodanu vrijednost bilo je manje od iznosa određenog odlukom Vlade iz 2019. godine pa će se ovom izmjenom odluke utvrditi nova dinamika plaćanja preostalih obveza. Sredstva za provedbu ovih odluka osigurat će se u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.

>> VIDEO Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Komentara 1

VS
vrbe.sadim
06:36 05.10.2023.

Četiri "dobijamo" u sklopu američke naknade za isporučeno Ukrajini, a četiri kupujemo. Kako smo odustali od posjedovanja vojnih transportnih aviona, bilo bi uputno razmisliti o kupnji bar dva Chinooka. Koliko god oni izgledali glomazno i nespretno, nezamjenjivi su pri prijenosu velikih tereta (npr. topnička oruđa) na brda i planine u najkraćem mogućem roku. Naravno, tek nakon što ustanovimo kvalitetan PZO - Mistrali dolaze najkasnije u prosincu, a "srednjoročni" vjerojatno do kraja lipnja iduće godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije