Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''Sigurni smo''

Banožić: ''Brodovi koje MORH čeka od Brodosplita vlasništvo su države''

Zagreb: Ministar Banoži? održao je konferenciju za medije nakon sve?anosti uru?enja rješenja kadetima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.08.2022.
u 12:58

''U ovom slučaju Brodosplit nema niti jedan razlog zbog kojih ne radi na brodovima'', kaže ministar obrane ministar Banožić.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak da će hrvatski piloti protiv kojih je Srbija podignula optužnice dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji, istaknuvši da će Hrvatska učiniti sve da im se ne dogodi nešto loše. ''Hrvatskim pilotima dat će se jasne upute o tome kako se ponašati u ovoj situaciji te pravni savjeti kako bi izbjegli neugodne situacije, primjerice na granicama'', rekao je Banožić novinarima. ''Sigurno je da je riječ o čistom političkom procesu, mi u ovom trenutku ne znamo za što su oni konkretno optuženi niti je itko vidio nacrt optužnice”, kazao je ministar.

Nakon haških optužnica, koje su odbačene za Hrvatsku i pokazale da je Oluja bila časna i oslobodilačka operacija bez koje danas ne bi bilo cjelovite i sigurne Hrvatske, članice EU, na taj način se treba i ponašati, dodao je. Pilotima i njihovim obiteljima Banožić je uputio potporu jer zna da im je trenutno teško.Odbacio je ocjenu novinara da je reakcija Hrvatske možda zakašnjela, naglasivši da Vlada kontinuirano štiti vojsku koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i povijest hrvatskog naroda.

Na upit slaže li se s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem da bi Hrvatska trebala podići optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odgovorio je kako to treba prepustiti Državnom odvjetništvu. ''Postoje još razni procesi i elementi koji bi u Hrvatskoj mogli imati snagu i trebalo bi se na njima raditi, siguran sam da će se ići u tom pravcu, je li to Vučić ili neka druga tema, to treba prepustiti Državnom odvjetništvu”, kazao je.

U vezi sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu optužnica protiv pilota Banožić podsjeća da je ona sazvana još u veljači na temu Ukrajine, no već šest mjeseci ne može se dobiti odgovor od predsjednika Republike. ''Odavno postoje teme koje su trebale biti na sjednici Vijeća, još iz veljače”, rekao je.

Osvrnuo se i na najavljene zakonske izmjene istaknuvši kako su osim jasnijeg definiranja ovlasti vrhovnog zapovjednika i ministra obrane one potrebne zbog strategije obrane, razvoja Oružanih snaga, školovanja i materijalnih prava hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika.

Na upit hoće li umiroviti načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja Banožić je odgovorio kako se umirovljenja provode temeljem zakona i da će to "ostaviti još za jedno vrijeme”. U izjavi je odbacio tvrdnje nekih medija da se oglušio na izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o protupožarnoj sezoni. ''To nije istina i malo sam iznenađen hrabrošću kojom to mediji rade, to su dosta teške teze da se jedan ministar oglušuje na izvješće sigurnosnih službi”, rekao je.

Na upit hoće li biti smjena u Upravi ili Nadzornom odboru Zrakoplovno-tehničkog centru Banožić je kazao kako uskoro očekuje odgovore oko nadzora, funkcioniranja uprave i sigurnosnih elemenata.

Ophodne brodove može dovršiti neko drugo brodogradilište

Na pitanje o četiri ophodna broda koja je Brodosplit trebao isporučiti Ministarstvu obrane ministar Mario Banožić kaže kako su ti brodovi u vlasništvu republike Hrvatske, te ''nije stvar penalizacije, već je pitanje da se završi određeni projekt''. Napomenuo je i da je do sada Tomislavu Debeljaku plaćeno ukupno oko 69 posto od vrijednosti ugovora za te brodove. Odbio je odgovoriti točno o kojem je iznosu riječ pozivajući se na obveze iz potpisanih ugovora.

Ponavlja kako je ugovorom utvrđeno da su ti brodovi u vlasništvu Republike Hrvatske, te ih država može uzeti u svakom trenutku. ''S te strane smo sigurni''. ''U ovom slučaju Brodosplit nema niti jedan meni razlog zbog kojih ne radi na brodovima'', kaže Banožić.

Na pitanje u kakvom je stanju brod Cetina koji se nedavno nasukao na Kornatima i kada će biti remont rekao je kako s tim nije trenutno upoznat, te kako bi morao provjeriti trenutno stanje. Odbio je opasku kako ne zna u kakvom je stanju hrvatska mornarica, te uputio novinare da mu pošalju upit, na koji će, kako je rekao konkretno odgovoriti. 

Komentara 12

TT
tik tak
14:28 26.08.2022.

Pa oduzmite mu brodogradilište i brodove a njega pošaljite u prdekanu na 40 godina i problem riješen....

PR
prajdali100
14:50 26.08.2022.

Kako ne znaš u kakvom je stanju mornarica !!!? Diletantu jedan a što onda radiš ? Naručeni brodovi MORAJU biti predani na vrijeme ili netko treba u zatvor.

DU
Deleted user
15:17 26.08.2022.

Svi znamo kako to radi Plenki. Ipak bi trebao znati da nije dobro prkositi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije