Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Banke građanima moraju vratiti harač na kredite

euri, novac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.05.2014.
u 22:31

Banke više ne smiju korisnicima naplaćivati "obračunske troškove", a novac će vratiti i svima koji su ga platili do siječnja 2011.

Banke više ne smiju korisnicima kredita naplaćivati "obračunske troškove" i svima kojima su ih već naplatile moraju vratiti novac, odlučio je u utorak njemački Vrhovni sud. Sud u Karlsruheu presudio je u korist dviju osoba koje su tužile Postbank i Essener National-Bank – jedan je klijent tužio banku jer je na kredit od 49.100 eura morao platiti 1200 eura za obračunske troškove i sud je presudio da mu banka mora vratiti cijeli iznos.

Ova odluka pogađa i milijune njemačkih građana koji sada mogu tražiti povrat novca koji su plaćali za obračunske troškove, i to od siječnja 2011. godine, objavio je Der Spiegel. Vrhovni sud tumači da banke ubiru "pristojbu" kao da klijentu nude neku posebnu uslugu, piše Deutsche Welle. Ali one to ne čine, nego je obrada zahtjeva za kredit nešto što banke ionako rade i prema tome nemaju pravo za to uzimati novac. Zato su i te klauzule o "obračunskim troškovima" u ugovorima o kreditu nevažeće i banke moraju vratiti novac koji su "ubrale". "Harač" na sve potrošačke kredite zapravo i nije malen iznos: u njemačkim bankama je to između jednog i 3,5 posto zatraženog iznosa.

– Konzervativno računajući, znači da će 7,5 milijuna građana moći dobiti tu plaćenu pristojbu natrag – komentirao je Christoph Hermann, stručnjak za financije Stiftung Warentesta. Iz Hrvatske udruge banaka nisu htjeli komentirati odluku suda u Njemačkoj jer ne komentiraju sudske presude u drugim zemljama.

>> Franak ojačao iznad 6,30 kn i uplašio dužnike u švicarcima 

>> Udruga Franak: Vlast i dalje omogućuje samovolju banaka

Komentara 18

Avatar anticenzura
anticenzura
22:52 14.05.2014.

''Iz Hrvatske udruge banaka nisu htjeli komentirati odluku suda u Njemačkoj jer ne komentiraju sudske presude u drugim zemljama.'' ------------ ahahaha... a sta ce komentirati kad su i oni njihove banke, kao da HR ima svoje banke. Osim toga obzirim da su i oni namagarcili svoje klijente u ''svicarcima'', bolje im je da se pokriju usima. Naravno da se to ne placa, lopine. Cuje, ovi su gori od FINE.

LE
legalis..
08:05 15.05.2014.

Očekujem da se Josipović obrati svekolikom pučanstvu.. Obzirom na "pravdu i pravednost"

2X
2Xgeneral
08:48 15.05.2014.

da je Hrvatska uređena pravna država majstori Luković i Prka već bi odavno pravili društvo Iveku a fiktivni vlasnici ZABE i PBZ ( vode se Taljani ) već bi odavno bili najureni ( a pravi vlasnici - ratni prfiteri Hrvati kod pajde Iveka ) sve se zna i ništa se ne zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije