Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ban Ki-moon poziva na trenutačni prekid sukoba u Gazi

27.12.2008.
u 19:14

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je "duboko zabrinut" zbog žestokih izraelskih napada na pojas Gaze i poziva na "trenutačni prekid sukoba", prema priopćenju koje je u subotu objavio njegov glasnogovornik.

"Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog nasilja i prolijevanja krvi u Gazi te zbog nastavka nasilja na jugu Izraela", prema tom glasnogovorniku. "Pozvao je na trenutačni prekid sukoba".

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi izrazio je u subotu "zabrinutost" zbog obnove sukoba između Izraela i Palestinaca iz Hamasa te je zatražio njihov "trenutačni" prekid i nastavak dijaloga radi pronalaženja "stabilnog i trajnog" rješenja.

I Velika Britanija je izrazila "vrlo veliku zabrinutost" zbog izraelskih zračnih napada i zatražila je od izraelske vlade "najveću moguću suzdržanost" i "trenutačni" prekid raketiranja Izraela iz pojasa Gaze.

"Kao što je Kvartet objavio 15. prosinca, mirno rješenje je jedini način za postizanje trajnog rješenja za stanje u Gazi", rekao je premijer Gordon Brown, pozivajući "aktiviste u Gazi da odmah prekinu raketiranje Izraela".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za nedjeljni broj Bild am Sonntag isto je rekao da je "jako zabrinut" zbog stanja na Bliskom istoku.

"Pojas Gaze ponovo bi mogao ogreznuti u nasilju", rekao je ministar. "Njemačka vlada ne razumije zbog čega je Hamas jednostrano prekinuo primirje s Izraelom. To je neodgovorna odluka s obzirom na težak položaj stanovnika u pojasu Gaze", upozorio je.

Sirija je u subotu osudila izraelske zračne napade na pojas Gaze koje je nazvala "barbarskim zločinom" i pozvala je da se održi izvanredni arapski summit.

"Sirija za velikom zabrinutošću prati izraelski barbarski napad na palestinski narod u Gazi i smatra da je riječ o strašnom zločinu i terorističkom činu", piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Sirija kao predsjedateljica Arapske lige poziva arapske čelnike da održe izvanredni susret na vrhu na kojemu će razgovarati o pogubnom stanju u Gazi", dodaje se u priopćenju.

I Maroko je osudio izraelske napade te pozvao na "trenutačni prekid neprijateljstva" i na "nastavak dijaloga" između svih sukobljenih strana, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u Rabatu.

"Kraljevina Maroko oštro osuđuje izraelske vojne operacije velikih razmjera koje su odnijele više desetaka života palestinske braće u pojasu Gaze", ističe se u priopćenju.

Rabat usto "odlučno osuđuje nesrazmjernu primjenu sile i tragičnu eskalaciju nasilja", dodaje ministarstvo zahtijevajući "trenutačni prekid neprijateljstva".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije