Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnici Ante Gotovine ove su jeseni kontaktirali s Haaškim sudom i tužiteljstvom

Bajić posredovao u predaji

got_bajic.jpg
import
13.12.2005.
u 20:03

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio nam je jučer da je omogućio odvjetnicima Ante Gotovine da ove jeseni kontaktiraju s haaškim tužiteljstvom i sudom. Bajić tako potvrđuje ono što piše Ivo Pukanić iz Nacionala. Prema Pukaniću, Bajić ga je nekoliko mjeseci prije Gotovinina uhićenja zvao na sastanak i rekao mu da je samoinicijativno razgovarao s predstavnicima Haaga i da misli kako bi se mogli ponovno aktualizirati pregovori između suda i Gotovine.

Prema pisanju Nacionala, Bajić je rekao da je to Gotovini posljednja šansa da svoj status riješi na brz i miran način. Pukanić je nakon toga kontaktirao s Lukom Mišetićem, jednim od branitelja Ante Gotovine, i pregovori su počeli.  Prema Pukaniću, Bajić je rekao da bi Haag mogao pristati na to da Gotovina dođe u Zagreb, nekoliko se dana priprema s odvjetnicima, daje iskaz, a nakon toga normalnom linijom otputuje u Haag izjasniti se o krivnji.

Prema tom scenariju, Gotovina bi se nakon mjesec-dva u pritvoru u Scheveningenu vratio u Hrvatsku. Međutim, od svega toga, kao što smo i vidjeli, nije bilo ništa. Mišetić je bio u Haagu, no sastanak je trajao samo 15 minuta. Dvije su interpretacije zašto su pregovori propali. Prema Mišetiću, predstavnici Haaga pitali su jedino kad će se Gotovina pojaviti u Haagu. No prema predstavnicima Haaga, Mišetić je inzistirao na promjeni optužnice.
 
 Akcijski plan nešto je što poziva insititucije na akciju, da rade ono što im je u nadležnosti. Nema razloga da institucije stanu i kažu: više posla nema  rekao je jučer predsjednik Mesić, objašnjavajući i drugi dan za redom njegov stav o tome je li Akcijski plan dovršen time što se general Gotovina pojavio u Haagu. Banski dvori nisu željeli nastaviti polemiku s Mesićem, nakon što je premijer Sanader već na prvu Mesićevu izjavu uzvratio da je Akcijski plan gotov.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije