Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO!

Azijski narkokarteli pokazali što znači biti kreativan: Otkriveno kako su korak ispred policije

YouTube
04.05.2021.
u 10:37

Zapljena je javnosti predstavljena ove godine u travnju

Nevjerojatan rast azijskih narkokartela izazivao je pojačano zanimanje policijskih snaga, no posljednju slagalicu misterija koji je mučio policiju dao je kontejner koji je stigao u sjeverozapadni Laos prošlog srpnja. 

Papiri su navodili kako se u kontejneru nalazi 72 tone plave vate napunjene propionil-klorida, relativno nepoznate kemikalije, a sam kontejner je bio namijenjen za područje sjevernog Mianmara poznatog po industrijskoj proizvodnji sintetičkih droga. Dodatnu sumnju izazvala je činjenica što je kontejner naručio broker baziran na teritoriju pod kontrolom Ujedinjene vojske države Wa, milicije za koju se vjeruje da se financira upravo kroz prodaju droge, piše CNN. 

Lokalne vlasti, međutim, nikad nisu čule za propionil-klorid. Ta kemikalija se ne nalazi se na popisu zabranjenih kemikalija Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika, stoga je u pomoć pozvan Jeremy Douglas iz Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal. 

Douglas je pozvao vlasti Laosa da zapljene kemikaliju jer je znao da propionil-klorid može se koristiti u proizvodnji opioida fentanila i efedrina, ključnog sastojka u proizvodnji metamfetamin. Naime, propionil-klorid nije na popisu Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika jer se koristi u poljoprivredi i farmaceutskoj industriji.  No, to ne znači da se ne može koristiti i u druge puno gore svrhe. 

Zapljena je javnosti predstavljena ove godine u travnju. Posebnost ove zapljene je u tome što od nje nije bilo jasno kako kontinuirano azijski narkokarteli uspijevaju biti jedan korak ispred policije. Onda se pokazalo se kako karteli zapošljavaju stručnjake kemijskog inženjeringa koji koriste legalne kemikalije kako bi proizvodili sintetičke droge.

- Riječ je o jako kreativnim ljudima. Oni su inovatori. Oni su ti koji rješavaju probleme - ustvrdio je Douglas na konferenciji, piše CNN. 

VIDEO: Koliko često treba prati četku za WC

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije