Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zalog trajnog mira u G. Karabahu

Azerbajdžan će abolirati i armenske vojnike

storyeditor/2023-09-22/2023-09-21T210549Z_2195784_RC25D3AVIZO0_RTRMADP_3_ARMENIA-AZERBAIJAN-UN.JPG
23.09.2023.
u 07:36

Razgovara se o reintegraciji armenske populacije u Karabahu, na temelju ustava i zakona Azerbajdžana

Azerbajdžanske vlasti i etnički Armenci iz Gorskog Karabaha dogovaraju nastavak pregovora kako bi u potpunosti prevladao mir na tom području. Azerbajdžanska strana pristala je na zahtjev Armenaca u Karabahu za hranom i gorivom, za Večernji list potvrdili su iz ministarstva vanjskih poslova Azerbajdžana. Delegacija Bakua je na razgovorima u Jevlaku predstavila Armencima svoj plan za integraciju regije u Azerbajdžan.

Prioritet hrana i gorivo

– Razgovaralo se o reintegraciji armenske populacije u Karabahu, obnovi infrastrukture i organizaciji aktivnosti na temelju ustava i zakona Azerbajdžana – kazali su nam iz ministarstva. Prioritet je brzo opskrbljivanje gorivom za sustave grijanja vrtića i škola, hitne medicinske pomoći i vatrogasnih službi, kao i pružanje humanitarne pomoći.

Istodobno, Azerbajdžan predviđa amnestiju za armenske borce iz Gorskog Karabaha koji predaju oružje, premda su neki obećali da će nastaviti s otporom, rekao je savjetnik azerbajdžanskog predsjednika za vanjsku politiku Hikmet Hadžijev nakon što su azerbajdžanske snage preuzele cijelu enklavu u 24-satnom ratu ovog tjedna.

Na Gorskom Karabahu živjelo je oko 120 tisuća etničkih Armenaca, međutim nitko ne zna koliko ih je točno ostalo, Azerbajdžan ih želi integrirati.

– Čak i kada su u pitanju bivši vojnici i borci, i za njih predviđamo amnestiju – rekao je Hadžijev upućujući oštru kritiku nekim zemljama koje su govorile da su u vojnoj operaciji stradali armenski civili.

– Ako je premijer Armenije Pašinjan priznao da civili nisu stradali, neshvatljive su neprovjerene i neozbiljne izjave dužnosnika EU, Francuske i Njemačke. Azerbejdžanska strana spremna je pružiti medicinsku pomoć ranjenim armenskim vojnicima – kazao je Hadžijev.

Istodobno, Azerbajdžan je priznao da su greškom ubili pet ruskih vojnika hicima ispaljenim na njihov automobil u blizini sela Džanjataga patrolirajući na tom području tijekom vojne operacije i misleći da su pripadnici armenske separatističke skupine. Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu uputili su sućut i ispriku te obećali da će istražiti cijeli slučaj i kazniti odgovorne. Još je jedan ruski vojnik ubijen, ali od armenske strane.

POVEZANI ČLANCI:

Policija čuva premijera

Nastavljeni su prosvjedi protiv armenskog premijera Nikola Pašinjana u Erevanu te pozivi na ostavku zbog “gubitka” Gorskog Karabaha.

Prosvjedujući protiv toga kako se vlada nosi s krizom, brojni prosvjednici blokirali su ulice armenske prijestolnice. Obećali su da će ometati održavanje sastanaka vlade premijera Pašinjana. Armenska policija uhitila je desetke prosvjednika u Erevanu, dok je interventna policija ispalila zvučne bombe i upozorila da će upotrijebiti posebne procedure ako prosvjedi ne budu mirni. Pašinjan se nada da će Armenci moći ostati u regiji Gorski Karabah unutar Azerbajdžana.

– Vlada je pripremila prostor za mogući protok ljudi u Armeniju, ali ne želi isprazniti Karabah. Moramo učiniti sve kako bi naši sunarodnjaci, stanovnici Gorskog Karabaha imali priliku živjeti u svojim domovima bez straha, dostojanstveno i sigurno – rekao je Nikol Pašinjan pokušavajući umiriti prosvjednike.

VIDEO: Snimka sukoba dva tenka - ukrajinska posada je pobijedila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije