Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMIKRON SE ŠIRI

Austriji prijeti opasnost od kolapsa PCR sustava? Stručnjaci podijeljeni

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-MEASURES
Foto: Guo Chen/XINHUA
1/2
14.01.2022.
u 15:23

S obzirom na jedinstvene vladine mjere za sve pokrajine, stručnjaci pozivaju na uzbunu i traže  promjenu austrijske savezne strategije testiranja.

Situacija s omikronom u Austriji nije dobra. Broj novozaraženih posljednjih dana dramatično skače i kreće se trenutačno oko 17.000 dnevno. Danas ih je u proteklih 24 sata bilo 16.822, od čega samo u Beču gotovo 5.000 (4.932). Uz rastuću tendenciju i prognozu od čak dnevno 32.000 novozaraženih sljedeći tjedan. Aktivno Covid-oboljelih, trenutačno u Austriji ima 117.790. Dakle, omikron se Austrijom širi opasnom brzinom. Što učiniti, kako bi se ga usporilo? Pitanje je oko kojeg se lome mnoga koplja, kako stručnjaka tako i političara.

Austrijski infektolog Günter Weiss iz Innsbrucka tvrdi da je “ omikron nemoguće više zaustaviti” i da je “prokuživanje populacije već u tijeku”.

“To je dinamičan proces, koji je u tijeku. Vjerojatno će negdje za dva tjedna imati svoj vrhunac i onda početi splašnjavati. Tako će biti, želimo li to ili ne”, istakao je Weiss. Napomenuo je kako stoga uvođenje lockdowna “ više nema smisla”.

“Prokuženost omikronom, povezana s cijepljenjem pomoći će nam da postignemo visoki imunitet stanovništva koji će nam, barem se tako nadamo, pomoći izaći iz pandemije i imati normalno ljeto”, rekao je austrijski stručnjak iz Tirola dodavši: “Tako ćemo, barem se tako nadamo, kada budemo u hladnijem godišnjem dobu, uspjeti prijeći iz pandemijske u epidemijsku situaciju”. Očito uz virus, s kojim se moramo naučiti  i dalje živjeti.

VIDEO: Brzi test dovoljan za COVID potvrdu, ali ona će vrijediti samo u Hrvatskoj.

Ono što zagovara Weiss u razgovoru s austrijskim medijima je “prokuživanje s povučenom ručnom kočnicom”, kako bi bolnički kapaciteti mogli pratiti potrebu za zbrinjavanjem bolesnika. Jer zbog znatnije zaraznijeg omikron soja koronavirusa, znatno više ljudi će biti koji istovremeno moraju u bolnice.

Kako se je pokazalo prethodnih dana, razantna brzina širenja omikrona i ogroman broj zaraženih dovela je u većini austrijskih saveznih pokrajina, do kolapsa PCR testne kapacitete. Osim u Beču, koji se je na vrijeme pobrinuo za zavidno veliki i kvalitetan broj testnih mogućnosti. 

S obzirom na jedinstvene vladine mjere za sve pokrajine, stručnjaci pozivaju na uzbunu i traže  promjenu austrijske savezne strategije testiranja. Problem su PCR testovi i rezultati koje više nije moguće jamčiti unutar 24 sata. Iznimka je grad i pokrajina Beč.
Taj “gorući” problem danas je i tema na sastanku Nacionalnog krizno-koordinacijskog stožera za borbu protiv koronavirusa (GECKO). Rezultat će se znati uskoro. Kako je najavljeno GECKO će svoje prijedloge proslijediti austrijskoj vladi na čelu s kancelarom Karlom Nehammerom.

Što se tiče PCR testiranja austrijski su stručnjaci podijeljeni. Jedni tvrde da treba ukinuti PCR testiranje za sve Austrijance i omogućiti samo onima iz kritičnih struktura kao što su bolnice, starački domovi, škole, dječji vrtići, sigurnosne službe, elektro i vodo-opskrba, da se stalno PCR testiraju, kako bi se mogao jamčiti rezultat u roku 24 sata. Druga skupina stručnjaka je protiv toga, jer bi se time izgubila kontrola nad zaraženima u austrijskoj populaciji.

(220111) -- VIENNA, Jan. 11, 2022 (Xinhua) -- A man wearing a FFP2 mask walks on a street in Vienna, Austria, on Jan. 11, 2022. A series of measures against COVID-19 were taken by Austrian government from Tuesday, including FFP2 mask requirement outdoors and obligatory 2G (vaccinated, recovered) control in non-essential retail establishments. (Xinhua/Guo Chen) Photo: Guo Chen/XINHUA
Foto: Guo Chen/XINHUA

Thomas Starlinger, član Nacionalnog stožera GECKO je za domaću televiziju ORF rekao kako se raspravlja o promjeni strategije testiranja, prema kojoj “ubuduće svatko tko to želi, ne bi više mogao tek tako otići na PCR testiranje, već  bi prioritet imale kritične  društvene strukture”.

“Građanima bi se omogućio brzi antigenski test, koji bi vrijedio samo 12 sati, umjesto sadašnjih 24”, napomenuo je Starlinger. Dodao je kako se nešto mora hitno poduzeti s obzirom na uzlet omikrona, a da izgradnja novih testnih kapaciteta, u idealnom slučaju, bi trajala “najmanje 8 do 12 tjedana”,što je za izuzetno brzi omikron već prekasno.

Infektolog Weiss je mišljenja da Austrija “pretjerano” testira. “To neciljano testiranje zapravo vrlo malo doprinosi borbi protiv pandemije”, poručio je austrijski stručnjak.

Komentara 4

MH
Max.hr
19:07 14.01.2022.

Ako činiš lude poteza naravno da zemlju uvedeš u ludilo.

AN
ante555
18:27 14.01.2022.

Uvođenje strogih mjera i silovanje na cjepivo im se vraca 100struko gore, nisu zasluzili bolje

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
23:23 15.01.2022.

Opet dogovor ovih sotonjaša na europskom nivou...BAT kod nas,BAT u Austriji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije