Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POTRAZI ZA NOVIM UTOČIŠTEM

Atentator na papu Ali Agca traži politički azil u Hrvatskoj!

mehmet ali agca
Foto: AFP
1/5
23.01.2010.
u 18:17

Spremam se napisati novu Bibliju i ispraviti pogreške, a volio bih to učiniti u katoličkoj Hrvatskoj – poručio je preko odvjetničkog tima za Večernji list Turčin Mehmet Ali Ağca.

Ako mi Hrvatska da politički azil, rado bih došao živjeti u Hrvatsku. Hrvatska je katolička zemlja, a ja sam katolik, Isus Krist, Božji poslanik, a ne Božji Sin, kako piše u Bibliji kakvu poznajemo. Spremam se napisati novu Bibliju i ispraviti pogreške, a volio bih to učiniti u katoličkoj Hrvatskoj jer su mi Italija i Španjolska odbile dati azil – poručio je preko odvjetničkog tima za Večernji list Turčin Mehmet Ali Ağca, koji je 13. svibnja 1981.godine pokušao ubiti Ivana Pavla II.

Papin duhovni sin
Italija i Španjolska već su jasno poručile da ga smatraju teroristom, zbog čega mu, po ustavu tih zemalja, ne mogu pružiti politički azil. Nakon što je odslužio trideset godina zatvorske kazne, 52-godišnji Turčin danas je slobodan čovjek, no on još skriva istinu o naručiteljima atentata. A nered u njegovoj glavi danas je veći nego ikad prije.

Mehmet Ali Ağca, naime, za svoje intervjue traži i po tri milijuna dolara. Prije 30 godina, za suđenja, bio je izjavio da je Sin Božji, a tu bizarnu retoriku nastavlja i danas. Zgranutoj javnosti najavljuje pak i – svoje krštenje na Trgu svetog Petra.

 

Ağca je prvu noć na slobodi prospavao u luksuznom apartmanu hotela Sheraton u Ankari, a račun u iznosu od 540 eura platili su njegovi odvjetnici jer njihov klijent, kažu, nema novca. Poručio je da će se uskoro sresti s Orlandom, duhovnim sinom Ivana Pavla II., kojemu će napokon otkriti sudbinu Emanuele, duhovne kćeri Ivana Pavla II. koja je nestala dvije godine nakon atentata.

Unatoč brojnim kontroverzama, turski su mediji posebnom pozornost posvetili najavljenom susretu te prenijeli da se Orlando raduje susretu s Mehmetom. Još 1988., posjetivši svog atentatora u zatvoru, Ivan Pavao II. kazao je da mu je Mehmet Ali Ağca potvrdio da je Emanuele živa i zdrava i da je njezin nestanak povezan s atentatom na njega. Nakon što izađe na slobodu, Ağca će, obećao je, objaviti imena njezinih otmičara i pomoći joj da se vrati u život.

Mehmet Ali Ağca svojim je izjavama i postupcima pozornost privlačio i za izdržavanja 30-godišnje kazne pa je najtiražniji turski list Hourijat ovih dana na svojim stranicama objavio i isječke iz pisama koja je papin atentator poslao turskoj obavještajnoj službi za boravka u turskom zatvoru.

U pismu, prenosi Hourijat, Mehmet detaljno opisuje pripreme za atentat na pokojnog sirijskog predsjednika Hafiza Al-Assada, kojeg je smatrao najvećim turskim neprijateljem, dvije godine prije atentata na papu. Od turskih je obavještajaca zahtijevao da poruče američkoj CIA-i da je spreman surađivati s njima i bez problema im predati Osamu bin Ladena, živog ili mrtvog.

Na to se odlučio, prenosi Hourijat, isključivo iz zahvale što je SAD pomogao Turskoj uhititi Abdullaha Öcalana, vođu Kurdske radničke partije, još jednog turskog neprijatelja. Jesu li postupci Mehmeta Ali Ağca nesuvisli ili su ipak suvisli, nije jasno. No u svom egocentričnom obraćanju javnosti Mehmet se još nikad nije zaletio i priznao tko je stajao iza atentata otprije 30 godina.

Tvrdi da mu Vatikan nudi milijune
Naime, dok se Mehmet nezasitno i na sve strane razmeće izjavama o tome da mu Vatikan nudi 50 milijuna dolara da se obrati na katoličanstvo te da čeka potvrdu o susretu s papom Benediktom XVI., list Hourijat napominje da u pismu turskim obavještajcima, u kojima ne manjka suvislih detalja, Mehmet nijednom riječju ne spominje atentat na papu Ivana II.

Upravo zbog toga, zaključuje Hourijat, motivi i organizatori atentata koji se dogodio prije 30 godina nikad neće biti otkriveni.Talijanski parlamentarni odbor prije četiri godine zaključio je da je atentat na Ivana Pavla II. naručila ruska tajna vojna služba Gru. Sve se vrti oko Rusa, Bugara i Ali Ağce. I tako u krug.

Za svoju biografiju traži tri milijuna dolara, no ima li što novoga za reći?
Iza svakog postupka i svake izjave Mehmeta Ağce nakon izlaska iz zatvora stoji, zapravo, odvjetnički tim koji čine Gokay Gultekin, Melahat Uzunoglu, Yimaz Abosuglu i Haci Ali Ozhan. U prilog toj tezi govore i svote koje Mehmet traži za intervju, koje medijima prenose navedeni odvjetnici, osobito visoka ponuda londonskom Timesu. Nakon što je pušten na slobodu, vojni liječnički konzilij ustvrdio je da je Mehmet Ali Ağca neuračunljiv, no odvjetnički je tim to demantirao i istog trena ponudio Timesu da za tri milijuna dolara otkupi sva prava na Mehmetovu biografiju.

No mnogi opravdano sumnjaju da on ima išta novoga kazati. Smatra se da ni sam Ali Ağca ne zna pravog naručitelja atentata. U prilog tome govore i njegove sve nesuvislije izjave i poruke da je prorok Božji.

Papa Wojtyla pogođen je 1981. godine s četiri metka. Dva su ga pogodila u donji dio trbuha te po jedan u svaku ruku. Agca je rekao kako su ga za taj čin angažirali Bugai.

Komentara 92

OB
-obrisani-
11:30 24.01.2010.

Godina 2015 .Na izboru za najljepsu Hrvaticu proglasena 19- godisnjakinja koja je u finalnoj veceri nosila posljednji model burke Versace.

ST
Stjepan
05:08 24.01.2010.

Ja bi mu oprostil s nozzem i budakom.

BS
bstrabi2
11:28 24.01.2010.

EU@Janez?Dali si ti uopće zlovenac.U što ja sumljam.Tisi vikend č,t,n,k.Koji je za vreme rata .Dlazijo u Hrvatsku.Pa te otjerala Thompsova muzika.Inaće da znaš mi Hrvati smo Isusovi ljudi,a ne tvoji Svetog majmuna.Kod nas Hrvata je pozdrav.Bog i Hrvati.I zato majmune nedi više na naš Internet.Nego odi kod Dodika svog Vojvodu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije