Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ODNOSI SNAGA

Atena pokazuje mišiće Turskoj: Macron prodaje 18 lovaca i četiri fregate Grčkoj zbog Erdoğana

Greece To Buy 18 Rafale Fighters
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/3
15.09.2020.
u 00:30

S novim naoružanjem, Atena će se moći sučeliti s turskom brojčanom nadmoći

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je kupnju znatnog broja ratnih zrakoplova i ratnih brodova, kao i poziv u vojsku oko 13.000 Grka radi sučeljavanja s Turskom oko istraživanja plina i nafte u Egejskom moru u dijelu koji Ankara smatra njezinim na osnovi ugovora o ekonomskoj zoni s Libijom, a koje su zapravo grčke vode. Mitsotakis je najavio kupnju 18 novih ratnih zrakoplova francuske proizvodnje, četiri helikoptera i četiri nove fregate te obnovu četiri fregate grčke mornarice.

Uključila se i Amerika

Grčka će od Francuske kupiti 18 dvomotornih višenamjenskih lovaca Dassault Rafale (Rafale nije po imenu neke osobe, već po rafalu), kojima će zamijeniti osam Miragea. Prvih šest francuskih lovaca trebalo bi biti poslano idućih dana jer je riječ o polovnim zrakoplovima koje Francuska praktički poklanja Grčkoj. Ti su zrakoplovi prvo pokazivanje mišića Turskoj koja je, kao i Grčka, članica NATO-a.

To je prvo naoružavanje Grčke nakon više desetaka godina, a prošle su 33 godine od embarga na prodaju oružja Cipru. Znakovito je što je i američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom boravka u Cipru prije dva dana potpisao sporazum o vježbanju ciparskih vojnika. To je čin bez premca u povijesti Cipra koji je neovisan od 1960., a od 1974. trećinu teritorija otoka države zauzele su turske snage.

Nakon Francuske se i SAD otvoreno svrstao uz Grčku. Tijekom posjeta Cipru, Pompeo se u Nicosiji sastao s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom i tom je prilikom šef američke diplomacije kazao kako, prema mišljenju Washingtona, Cipar ima puno pravo iskorištavanja prirodnih energetskih bogatstava, te je upozorio da napetosti u regiji ne pomažu nikome osim onima koji bi htjeli vidjeti podjelu Sjevernoatlantskog saveza. Pompeo je s Ciprom potpisao sporazum o jačanju obrambene suradnje, a memorandum predviđa stvaranje centra za uvježbavanje ciparskih vojnika pokraj Larnace koji će biti u vlasništvu Cipra, a financirat će ga američka vlada.

Pomicanje Francuske i SAD-a u grčko-turskom sučeljavanju zabrinulo je turskog predsjednika Erdoğana koji provodi ofenzive na sjeveru Sirije, u Iraku i Libiji za jačanje turskog utjecaja u tim područjima. Vlada u Ankari zatražila je od SAD-a da se vrati “neutralnosti” u sučeljavanju u Cipru te je najavila da se neće povući ni korak u istočnom Sredozemlju.

Djelovanje Francuske i SAD-a ipak je dovelo do rezultata. Brod za istraživanje plina i nafte koji je prije dva tjedna Turska poslala pred ciparsku obalu, u nedjelju je povučen. Očekuje se i sastanak na vrhu Europske unije 24. i 25. rujna na kojem će se raspravljati o stanju u istočnom Sredozemlju i na kojem bi se mogle donijeti sankcije protiv Turske.

Mobilizacija 13.000 vojnika

Najavom kupnje nove ratne opreme i pozivom 13.000 Grka u vojsku, Atena će se moći sučeliti s turskom brojčanom nadmoći. Grčko ratno zrakoplovstvo ima 200 F-16 i Miragea-2000, a Turska 350 lovaca uglavnom F-16. Najsuvremeniji lovci Rafale mogu djelomično ublažiti tursku brojčanu nadmoć u zrakoplovstvu, kao što to mogu i četiri nove fregate. Za francuskog predsjednika Macrona ta je narudžba i uspjeh za industriju jer tvrtka Dassault koja proizvodi ratne lovce ima teškoća s izvozom i dosad je svoje ratne zrakoplove plasirala samo u Egipat, Katar i Indiju.

Komentara 9

Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:10 15.09.2020.

Turskoj je Cipar trn u oku i sigurno se neće libiti da ga u potpunosti okupira ako joj se na vrijeme ne suprotstavi. Republika srpska i Krim su pokazali da se nasilno oteto može vrlo lako dugoročno pretvoriti u općeprihvaćeno stanje.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
11:06 15.09.2020.

Znači Turska i Libija dogovorile podjelu morskog pojasa koje pripada Grčkoj; Treba tim štovateljima lažnog proroka jasno pokazati gdje im je mjesto i dati do znanja da bi mogli ne samo opeći prste nego i cijelu ruku ako nastave timm putem a ne stalno popuštati

Avatar intimus 500
intimus 500
09:15 15.09.2020.

dobar posao za grke ...samo će im trebati min 2 godine za kvalitetnu obuku pilota kak bi iskoristili sve prednosti ovog stroja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije