Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog se dovršava

Anušić o vojnom roku: 'Bit će tri mjeseca, ostavit će se mogućnost priziva savjesti'

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
Foto: Marijan Susenj
1/3
11.03.2024.
u 19:43

"Oružane snage provodit će klasičnu provedbu od obuke do organizacije i sadržaja vojne obuke", rekao je ministar Ivan Anušić

Ministar obrane Ivan Anušić osvrnuo se na temu vojnog roka te istaknuo kako se detalji još uvijek moraju usuglasiti. Iako se prijedlog tek dovršava, najavio je kako bi vojni rok trebao trajati tri mjeseca.  "Načelnik Glavnog stožera sada je general Kundid koji je preuzeo aktivnosti i operativno organiziranje vojnog roka od admirala Hranja. O čemu se radi, Oružane snage provodit će klasičnu provedbu od obuke do organizacije i sadržaja vojne obuke", rekao je ministar za Dnevnik Nove TV te istaknuo kako se prijedlog dovršava.

"Ono što mogu reći, vojni rok bit će tri mjeseca, bit će obavezan, ostavit će se mogućnost priziva savjesti", dodao je. Pojasnio je kako će se u tri mjeseca provoditi temeljna vojna obuka. 

"Ići će se na popularizaciju služenja vojne obuke ta tri mjeseca. Prošli tjedan pokrenuli smo povećanje i naknade za one koji odsluže vojni rok, sa 750 na 900 eura. Određene benefite imat će oni koji odsluže vojni rok tri mjeseca", dodao je pa istaknuo: "Neće biti labavo sigurno, ne smije biti labavo".

Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka?

Ministar Anušić je u subotnjem intervjuu danom za Večernji list otkrio detalje iz svojeg resora, kakav je njegov odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem, te je odgovorio na pitanje hoće li Hrvatska slati vojnike u Ukrajinu.  "Vlada je odlučila da se pripremi prijedlog ponovnog uvođenja temeljnog vojnog osposobljavanja, ja sam taj zadatak proslijedio Oružanim snagama, bivšem načelniku Robertu Hranju. On je sa svojim timom pripremio prijedlog koji je praktički 90 posto spreman za predstavljanje Vladi i javnosti. Sada je dužnost načelnika preuzeo general-pukovnik Kundid, koji će dovršiti taj projekt i vrlo brzo ćemo imati gotov prijedlog. O svim aktivnostima oko ovog projekta obaviješten je i predsjednik", kazao je tada.

FOTO Prag: Prosvjed farmera protiv agrokulturnih politika Europske Unije

Koprivnica: Hrvatska vojska i MUP, ilustracije
1/25

Komentara 31

Avatar Zavratnica
Zavratnica
19:49 11.03.2024.

Hoće li se ostaviti mogućnost anemije?

DE
Delumbija
20:54 11.03.2024.

Neće vam ni vraćanje obaveznog vojnog roka pomoći da osvojite preko 52-53 mandata.

Avatar Striborski
Striborski
21:46 11.03.2024.

Tri mjeseca? I k tomu priziv savjesti? Sad se vidi da je Anušić samo dimni zastor AP-a i da se ovo radi samo zbog izbora, a nikako zbog sigurnosti države. Naravno, bilo je nas koji smo bili podosta sumnjičavi i kako to biva voda je otišla na naš mlin. Opet. 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije