Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

'Genocida nije bilo ni nad Hrvatima ni nad Srbima'

Anto Nobilo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
18.02.2014.
u 23:40

Zato su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u razgovoru za srbijanski dnevni list Danas poznati odvjetnik

Genocida nije bilo ni nad Hrvatima ni nad Srbima na teritoriju Hrvatske u ratu tijekom devedesetih. Zato su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u razgovoru za srbijanski dnevni list Danas poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo

Objašnjavajući svoje tvrdnje, Nobilo je rekao da je pravna situacija nesporna i kako ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova.

– Od vaganja dviju vlada i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da načine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu – rekao je Nobilo. Dodao je i da je Hrvatska postavila niz uvjeta pod kojima bi mogla povući tužbu za genocid, ali da to nisu pravni uvjeti niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom. Rekao je da tu misli na povratak kulturnog blaga i zahtjeve za podatke o nestalim osobama.  

– Traži se jedan elegantan politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu – smatra Nobilo koji ne isključuje ni mogućnost da nakon početka sudskog procesa dođe do izvansudske nagodbe. 

– Vlade trebaju imati u vidu da je to teže učiniti što vrijeme bude dalje odmicalo te kako će troškovi suđenja biti sve veći. Obje strane angažirale su međunarodne pravne stručnjake, čiji rad puno košta. Postoje i sudski troškovi koji se moraju plaćati. Međunarodni sud pravde u Haagu ne radi besplatno. Najveći trošak ipak su međunarodni odvjetnički uredi koji zastupaju i jednu i drugu stranu – istaknuo je Nobilo za Danas.

Komentara 235

Avatar mijan
mijan
07:03 19.02.2014.

Sto si to ovaj lik umislja ? Zar misli da su jos uvijek ona vremena kada su samo provjereni kadrovi mogli govoriti o zlocinima, genocidnosti, tuzbama ,stradanjima Hrvata ... zaboravio je predstaviti vlastiti tim : Mesic, Manolic, Perkovic, Boljkovac, Pusicii ... bio bi vjerodostojniji da su tamo, gdje je izjavu dao, nastupili zajedno ! I najvaznije : Po kojim to kriterijima nas VL izvjestava o ovakvim izjavama, ovakvim autoritetima kao i destinacijama nastanka uratka koji je vjerojatno prethodnica onoga sto se iza brda valja - dajte o tome, dragi VL-u !

VK
vk52
07:03 19.02.2014.

na cijoj je ovaj strani ante? njemu treba oduzet drzavljanstvo i dubre proterati iz hrvatske. nek dode u slavoniju,liku i dalmaciju pa nek kaze to,naravno da u zagrebu nije bilo genocida.u zagrebu pala jedna granata i svi se us.... malo nas ima ali take velike domoljube mozemo otpisati i trebali bi pod hitno.

DU
Deleted user
07:37 19.02.2014.

Smeće udbaško.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije