Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP PERKOVIĆ

Nobilo o izručenju: Odluka je bila očekivana, ništa novo

Anto Nobilo
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
21.01.2014.
u 16:36

U Perkovićevu slučaju su, kaže Nobilo, povrijeđeni članci 5. Europske konvencije o ljudskim pravima i članak 22. Ustava

- Odluka Vrhovnog suda je bila očekivana s obzirom na to da je isto vijeće Vrhovnog suda u slučaju uhidbenog naloga koji je izdala Slovenija već zauzelo stav da zastara nije zapreka izručenju - reakcija je odvjetnika Ante Nobila na vijest da je najviši sud presudio kako se njegova klijenta Josipa Perkovića ima izručiti Njemačkoj.

- Ništa novo - ponovio je Nobilo i rekao da se suci Vrhovnog suda nisu ni osvrnuli na njegove argumente iz žalbe, premda su se trebali na njih očitovati.

Daljnji razgovor s Nobilom odnosio se na iduće korake koje poduzima, a to je ustavna tužba i hitno podnošenje zahtjeva za određivanjem privremene mjere kojom bi ustavni suci zaustavili postupak izručenja dok i sami ne donesu odluku. Na pitanje gdje su povrijeđena Perkovićeva ljudska prava koja bi Ustavni sud trebao zaštititi, Nobilo odgovara kako treba poći od toga da rješenje o izvršenju uhidbenog naloga u sebi sadrži nalog za uhićenje, odnosno lišavanje slobode i nalog za izručenje. A sloboda je, nastavlja, temeljno ljudsko pravo koje štiti Europska konvencija o ljudskim pravima i hrvatski Ustav.

U Perkovićevu slučaju su, kaže Nobilo, povrijeđeni članci 5. Europske konvencije o ljudskim pravima i članak 22. Ustava. Citirani članak Konvencije kaže da se lišenje slobode može temeljiti samo na zakonitom postupku, a odluku Vrhovnog suda smatra nezakonitom. Problematizira članak 10. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije prema kojem nema provjere dvostruke kažnjivosti za određena kaznena djela među kojima je i ubojstvo zbog čega Njemačka traži Perkovića. Vrhovni sud smatra da neprovjeravanjem dvostruke kažnjivosti ne treba gledati ni na zastaru, dok Nobilo drži da je to pogrešno i nezakonito.

- To je kršenje zakona, a na njemu se temelji izručenje - zaključio je Nobilo.

Komentara 57

DU
Deleted user
16:44 21.01.2014.

Boze dragi koji je to gad!!!

PR
prvacrta
16:55 21.01.2014.

Nobilo, primi opet Mustačeve spise u ruke, jer i njega izručujemo. U iole uređenom društvu nije normalno da sudovi u krugu 15-ak km donose različite odluke za isto djelo. Prema tome, pripremi i Mustača na izručenje...

PE
peace7
16:51 21.01.2014.

Što možemo g.Nobilo pravo i pravda nisu uvijek isto.Evo izgleda došla konačno pravda .A dotični gospodin ako je nevin, neka to dokaže,mnogi su svakojako mislili o g. Gotovini pa čovjek slobodan,pravda pobijedila u tom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije