Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST EUROPE

[ANKETA] Koliko se slažete s preporukama Europske unije?

Hrvatska Europska unija
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
08.06.2022.
u 15:41

Konferencija o budućnosti Europe – zamišljena kao eksperiment koji će građanima omogućiti da izraze svoje mišljenje o tome kako bi ona trebala izgledati te adresirati kritike da se europska birokracija udaljava od Europljana – rezultirala je konkretnim prijedlozima.

Konferencija o budućnosti Europe – zamišljena kao eksperiment koji će građanima omogućiti da izraze svoje mišljenje o tome kako bi ona trebala izgledati te adresirati kritike da se europska birokracija udaljava od Europljana – rezultirala je konkretnim prijedlozima.

Konačni prijedlozi, o kojima je postignut konsenzus na sjednici Parlamenta u travnju, odnose se na 49 prijedloga koji pokrivaju devet tema – klimatske promjene, zaštitu okoliša, ekonomiju, migracije, digitalnu transformaciju, demokraciju, vrijednosti i vladavinu prava, zdravstvo i mjesto Europe na globalnoj karti – te uključuju više od 300 mjera za postizanje građanima bitnih ciljeva. Ukratko, građani žele da Europska unija bude pravednija, solidarnija, da bude predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena i brže donosi odluke čak i ako je za to potrebno ne odlučivati jednoglasno.

U preporukama građana, kojima je završila Konferencija o budućnosti Europe, ima raznih ideja: od zaštite autohtonih insekata od invazivnih vrsta do poticanja noćnog boravka djece u dječjim vrtićima za roditelje kojima je to potrebno, poput samohranih majki koje imaju posao na kojem rade noćne smjene. Ovo posljednje ideja je koja postoji u nekim državama članicama EU, u Švedskoj već barem 20-ak godina, a Konferencija o budućnosti Europe tretira tu ideju kao nešto što može biti primjer isproban posvuda u Europskoj uniji. Što vi mislite o nekima od tih prijedloga, pitamo vas u anketi. 

 

Što kad bi se u škole uveli predmeti poput su svijest o mentalnom zdravlju, spolni odgoj, digitalna i financijska pismenost, obrazovanje o okolišu ili interkulturne vještine?


*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u sklopu realizacije projekta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije