Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost europe

Otvoren Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta, sudjeluje 300 mladih

Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
1/4
20.05.2022.
u 12:45

Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo

U Zagrebu je u petak otvoren Međunarodni susret škola ambasadora Europskog parlamenta #EPAStogether na kojem sudjeluje gotovo 300 mladih iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Riječ je o učenicima i nastavnicima koji će tijekom niza aktivnosti i rasprava razmijeniti iskustva i ideje o temama poput europske solidarnosti, zelenom planu, digitalizaciji, slobodi govora, volontiranju, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena i slično.

Skup su svečano otvorili hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Sunčana Glavak koji su istaknuli kako je riječ o prvom ovakvom međunarodnom okupljanju ambasadora Europskog parlamenta uživo.

Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Zastupnik Ressler je istaknuo kako s mladim školarcima i studentima voli razgovarati o temama koje oblikuju Europu te da se najčešće pritom nametnu pitanja migracija i korištenja umjetne inteligencije. Kod migracija se obično s jedne strane raspravlja o solidarnosti, a s druge o odgovornosti. Kod umjetne inteligencije, govori se o tome na koji način ona mijenja naša društva i to ne samo u apstraktnom smislu, ustvrdio je Ressler.

- Mijenja se vaš pogled na svijet, vaša svakodnevica, način na koji  međusobno komunicirate, na koji se obrazujete, dolazite do informacija. I stoga je ključno razgovarati o ovim pitanjima, razumjeti koliko su duboke promjene koje dolaze.

Rekao je da se kroz svoje kontakte s mladima iz cijele Europe uvjerio kako nove generacije "razumiju koristi Europske unije, globalne izazove i koliko je nemoguće da svaka država članica zasebno rješava te izazove“.

Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Zastupnica Glavak je govorila o ulozi obrazovanja i koliko je ključno da EU jača programe poput Erasmusa, twinninga, ali i program Škola ambasador Europskog parlamenta. Istaknula je da je više od 1500 certificiranih obrazovnih ustanova dio programa Škola ambasador (EPAS - European Parliament School Ambassador Programme) te oko 3700 nastavnika i više od 23 tisuće mladih učenika.

- Toliko mnogo toga možemo naučiti od mlade generacije. U to sam se i sama uvjerila tijekom procesa Konferencije o budućnosti Europe u kojem sam sudjelovala kao jedna od predstavnica Europskog parlamenta. Pozivam vas sve da pratite i daljnji tijek provedbe zaključaka prihvaćenih na Konferenciji - kazala je Glavak.

Podsjetila je da je 2022. proglašena europskom godinom mladih.

- Ovo je vaša godina, iskoristite prilike koje se nude - poručila je Glavak.

Uvodne govore održali su i Stephen Clark, direktor u Glavnoj upravi za komunikacije EP-a, te voditelji nacionalnih ureda Europskog parlamenta iz Hrvatske, Austrije i Mađarske. Stephen Clark je, među ostalim, ustvrdio kako su sami učenici istaknuli da u školskim programima nedostaje sadržaj o Europskoj uniji.

Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

- Ovaj međunarodni susret prilika je da se više priča o tome, ali i o ostalim aktualnim temama i izazovima europske svakodnevice - kazao je Clark. Također je pozvao sve sudionike da se - ako to još nisu učinili - priključe komunikacijskom projektu Europskog parlamenta Zajednoza.eu.

Raznovrstan program u zagrebačkom Studentskom centru nudi i raspravu o budućnosti Europe sa zastupnicima Ivanom Štefanecom (EPP, SK) i Istvánom Ujhelyijem (S&D, HU), radionice o mobilnom novinarstvu, ulozi umjetnosti u poticanju društvenih promjena, volontiranju i drugim temama, uz popratni glazbeno-zabavni dio.

O programu Škola ambasador Europskog parlamenta

Program Škola ambasador EP-a provodi se u svim državama članicama EU-a od 2016. godine. U njega se dosada uključilo više od 60 srednjih škola iz Hrvatske, uz gotovo 70 profesora, a u proteklih šest godina u programu je sudjelovalo ukupno 10.000 učenika iz Hrvatske. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani, ali i potaknuti na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima EU-a.

Škole sudjeluju na dobrovoljnoj bazi, a mentori (ambasadori seniori)  ambasadore juniore (svoje učenice i učenike) podučavaju o Europskoj uniji, Europskom parlamentu i europskim vrijednostima. Osim u vlastitim školama, učenici su aktivni i u svojim lokalnim zajednicama. 

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije