Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Splita

Kako liječe Oparu: Gama-nož je bezbolan, rezultat vidljiv kasnije

Foto: Screenshot
1/3
27.01.2018.
u 14:46

O tome hoće li se gradonačelnik Splita nastaviti liječiti na Rebru, odlučit će, kako ističu liječnici, on i njegova obitelj

Gradonačelnik se liječi dalje – poručio je prof. prim. dr. sc. Ivo Jurić, ravnatelj splitskog KBC-a, iz kojeg je u četvrtak splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara prevezen na zagrebačko Rebro radi postupka gama-nožem.

Uređaj je to dostupan samo na Rebru, a njime će se pokušati ukloniti metastaze na mozgu. Gradonačelnik Splita, podsjetimo, hospitaliziran je zbog vrtoglavice i jake glavobolje te mu je otkriven melanom s metastazama na mozgu. Rečeno je da se odlučilo za gama-nož na Rebru i potom nastavak liječenja u toj ili splitskoj bolnici.

Stereotaktički okvir

Gama-nož je uređaj nalik na za CT ili MR. Postupak je bezbolan, ali nelagodan, a njegov rezultat može biti vidljiv tek nakon nekog vremena, ponekad i nakon nekoliko mjeseci.

– Pacijentu se na glavu pričvrsti jedan stereotaktički okvir i prvo se snimi CT ili MR, a taj okvir zapravo pruža priliku da se svaka točka u mozgu odredi u milimetar u koordinatnom sustavu. Potom se tim okvirom nakon označavanja ide na gama-nož, s kojim rade neurokirurg i fizičar. U cijelosti se u 3D prikaže oblik tumora, može se zračiti jedan ili više, a računa se maksimalna doza koja će ozračiti tumor, a da pritom ne zrači okolne strukture koje se ne smiju zračiti. Sama procedura zračenja ne boli, ali pričvršćivanje okvira na glavu radi se u lokalnoj anesteziji – opisao nam je postupak cijenjeni neurokirurg prof. dr. sc. Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestara milosrdnica. 

Bolest kože, ali i sluznica

Gama-nož nije postupak koji se ponavlja, obavi se samo jednom, a kako objašnjava profesor Rotim, smisao nije da tumori nestanu u potpunosti nego da se zračenjem zaustavi njihov rast. Inače se ovakvo zračenje koristi kad je riječ o tumorima koji nisu veći od tri centimetra, a uobičajeno je da se pacijenta otpusti odmah drugi dan. Hoće li se gradonačelnik Splita nastaviti liječiti na Rebru, bit će, kako je rečeno, njegova i odluka obitelji. Unazad godinu dana u nas je uvedena i imunoterapija za liječenje melanoma, a dostupni su i drugi pametni lijekovi.

Stručnjaci ističu da je pitanje je li otkriveno gdje je melanom nastao jer se izuzev na koži javlja i na sluznicama. Ravnatelj Jurić nije jučer htio reći ništa o planu Oparina liječenja, a na Rebru se pozivaju na zakonsku zaštitu pacijenata.

1/9

Komentara 11

HR
Hrvatska
16:08 27.01.2018.

Svako dobro Andro. Brz oporavak.

IK
ikbmibm
16:15 27.01.2018.

Drži se Andro !

AN
AnkaAnka
17:54 27.01.2018.

Moj otac je prije 10 mjeseci operiran gama nozem. Neurokirurg koji to radi je ljudina kakve nema,dr Heinrich. Kuci se ide isti dan. Imao je 74 godine i nikakvu vezu. Predobro rjesenje za metastaze na mozgu. Na zalost,umro je 3 mj nakon toga zbog loseg lijecenja na Jordanovcu. Tamo si samo broj,nema ljudskog ni individualnog pristupa. Bolnica za umiranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije