Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo iranskog znanstvenik

Analitičari o atentatu: 'Osveta Irana Izraelu i SAD-u tek kad Biden dođe na vlast'

Anger in Iran over killing of Iran's top nuclear scientist
Foto: WANA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
30.11.2020.
u 08:55

Bivši šef CIA-e John Brennan nazvao je atentat kriminalnim činom, kaznenim i krajnje nepromišljenim djelom koje bi moglo potaknuti odmazdu, premda nije nagađao tko bi mogao stajati iza njega.

Nema sumnje da će ubojstvo iranskog znanstvenika i mozga iranskog nuklearnog programa Mohsena Fahrizadeha podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u posljednjim danima mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa. Fahrizadeh je ubijen u petak u pažljivo planiranom atentatu nedaleko od Teherana.

Podizanje tenzija zapravo je i želja američkog predsjednika na odlasku koji zna da ubojstvo iranskog znanstvenika neće proći bez odgovora. U sličnoj situaciji Teheran je, nakon atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija kojeg su početkom siječnja ubile američke snage u Iraku, iz osvete raketama gađao američku vojnu bazu u Iraku.

Bivši šef CIA-e: To je kriminalni čin

Cilj američkog predsjednika Donalda Trumpa upravo je eskalacija situacije na Bliskom istoku kako bi napravio probleme i administraciji novoizabranog predsjednika Joea Bidena postavio veliki izazov te zakomplicirao njezine napore da oživi praksu Baracka Obame kad preuzme Ovalni ured u siječnju.

Međutim, zasad, kako tvrde analitičari na Bliskom istoku, taj film Trump neće gledati jer unatoč najavi osvete iranske Revolucionarne garde, analitičari su uvjereni da će ona uslijediti nakon inauguracije novog američkog predsjednika Bidena koji je najavio povratak nuklearnom sporazumu s Iranom, ali ne isključuju još provokacija od Trumpa ili Izraela koji po svemu sudeći stoje iza atentata na iranskog znanstvenika Fahrizadeha. Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je Izrael za ubojstvo vodećeg nuklearnog znanstvenika u zemlji.

– Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima Izraela. Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika u odgovarajuće vrijeme – zaprijetio je Rohani ističući da su “još jednom zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina” te napominjući da ubojstvo Fahrizadeha neće usporiti rad na nuklearnom naoružanju.

Kao i Izrael i Bijela kuća, i Pentagon, State Department, CIA i Bidenov tim odbili su komentirati slučaj. Međutim, bivši šef CIA-e John Brennan nazvao je atentat kriminalnim činom, kaznenim i krajnje nepromišljenim djelom koje bi moglo potaknuti odmazdu, premda nije nagađao tko bi mogao stajati iza njega.

– Iranskim čelnicima bilo bi pametno da pričekaju povratak odgovornog američkog vodstva na globalnu scenu i odupru se nagonu da odgovore krivcima – kazao je Brennan.

Unatoč tome što Iranci nisu definirali vrijeme odmazde, CNN je, pozivajući se na dužnosnika Pentagona, objavio da je američko ministarstvo odlučilo premjestiti nosač zrakoplova USS Nimitz u Arapski zaljev s drugim ratnim brodovima. Pentagon se pokušao opravdavati da je odluka o vraćanju nosača zrakoplova u Zaljev donesena prije atentata na Fahrizadeha, naglasivši da će prisutnost nosača u Zaljevu pružiti borbenu potporu povlačenjem američkih snaga iz Iraka i Afganistana, ali izvjesno je da je uloga brodova podrška američkim vojnicima u toj regiji, kojih je samo 50 tisuća što je nedovoljno za bilo kakav sukob s Iranom.

Koliko je Iran blizu stvaranja atomske bombe nagađalo se i u lipnju prošle godine kada je novinska agencija Bloomberg objavila da su iranski znanstvenici uspjeli proizvesti prve količine obogaćenog urana, koji se može upotrijebiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Nakon toga je visoki predstavnik ministarstva vanjskih poslova SAD-a tvrdio da bi Iran mogao imati atomsku bombu za samo 16 dana, no SAD je to odmah demantirao.

Izrael traži veću zaštitu diplomata

Nakon Bloomberga oglasili su se i istraživači Instituta za nuklearna istraživanja u ruskom grad Dubni tvrdeći da su iranske rezerve uranija dovoljne za izradu vlastitih bombi te da Iran može napraviti atomsku bombu za manje od godinu dana. U međuvremenu su izraelski mediji objavili da je Izrael tražio od svih zemalja svijeta da pojačaju osiguranje oko izraelskih veleposlanstava i židovskih centara zbog straha od moguće odmazde Irana.

Komentara 2

BR
brojevi
09:31 30.11.2020.

Iranci su svjesni da batina ima dva kraja pa će u tom kontekstu biti i odmazda. Svakako treba imati u vidu ćinjenicu da je umješanost SAD-aili/i Izraela najizglednija ali je ipak treba dokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije