Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PILOT HEROJ Chesley B. Sullenberger savršeno izveo prisilno slijetanje usred New Yorka

Amerika slavi heroja koji je spasio 155 putnika

15.01.2009.
u 22:01

Spremite se za udarac – bilo je sve što je pilot leta 1549 na liniji s newyorške La Guardije do Charlotte u Sjevernoj Karolini rekao putnicima negdje iznad Bronxa, ubrzo nakon polijetanja.

'Čudo na Hudsonu': Američki tisak o spašavanju putnika iz plutajućega zrakoplova

– Kako se spremiti na to da će se zrakoplov u kojem sjediš upravo srušiti – upitao se Bill Zuhoski, putnik sa sjedišta 23 A.



Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg poslije spašavanja

Tišina u zrakoplovu
Zrakoplov US Airwaysa sa 155 putnika i članova posade poletio je s aerodroma na Long Islandu u 3.26 po lokalnom vremenu u četvrtak. Nije prošla ni minuta u zraku kada se zrakoplov sudario s jatom divljih gusaka. Putnici svjedoče da su vidjeli vatru i dim iz oba motora.

Pilot Chesley Sullenberger zatražio je od kotrole leta dozvolu da se vrati na aerodrom, ali je odmah potom ugledao zračnu luku Teterboro u New Jerseyju i pomislio da bi tamo mogao izvesti prisilno slijetanje. Kontrola leta dala mu je dopuštenje i tu je bio kraj komunikacije. Uvidjevši da zbog oštećenja na obadva motora nema vremena za let do Teterboroa, Sullenberger se odlučio za spuštanje na rijeku.

Ptice srušile airbus u rijeku Hudson

– U zrakoplovu je bila potpuna tišina – kazao je za New York Times putnik Fred Baretta. S mrtvim motorima zrakoplov je klizio vrlo nisko nad jednim od najnapučenijih dijelova svijeta. Vješti pilot izbjegao je visoke newyorške nebodere i most George Washington te sletio na Hudson, kao da je riječ o pisti.


Bez težih ozljeda
Neki putnici svjedoče da je udarac bio prilično jak te da je izbio prozore, a jedna studentica navodi da je shvatila da su se spustili na rijeku tek kada je u zrakoplov prodrla voda. Stephanie Nachman, koja radi u uredu na Times Squareu, ispričala je da je na sastanku koji se upravo održavao bila okrenuta prema prozoru:

– Lice mi se izobličilo dok sam ugledala zrakoplov u niskom letu. Svi mi smo koji smo bili uz staklo promatrali smo blago spuštanje. Odmah su pozvani brodovi i prionuli na spašavanje putnika s avionskih krila. Svi su spašeni i prošli su bez težih ozljeda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije