Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA STUDIJA

Američki znanstvenici: Zaraza koronavirusom putem zraka vjerojatno moguća

Zagrepčani se pridržavaju preporuka za nošenje maski
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
22.07.2020.
u 15:48

To jača tezu da su i normalni govor i disanje, a ne samo kašljanje i kihanje, odgovorni za širenje koronavirusa, kao i da infektivne doze virusa mogu putovati na puno većoj distanci od dva metra koliko su smjernice o fizičkoj udaljenosti

Znanstvenici već nekoliko mjeseci znaju da koronavirus može ostati u zraku u vidu mikrokapljica kada zaraženi govore ili dišu, ali dosad nije bilo dokaza da su te sićušne čestice i zarazne. Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Nebraska pokazala je prvi puta da se SARS-CoV-2 u mikrokapljicama koje se definiraju kao one ispod pet mikrona, može replicirati u laboratorijskim uvjetima.

To jača tezu da su i normalni govor i disanje, a ne samo kašljanje i kihanje, odgovorni za širenje koronavirusa, kao i da infektivne doze virusa mogu putovati na puno većoj distanci od dva metra koliko su smjernice o fizičkoj udaljenosti.

Ti se rezultati i dalje smatraju preliminarnima i nisu se još pojavili u recenziranom časopisu, što bi im dalo veću vjerodostojnost.

Međutim, objavljeni su na web stranici medrxiv.org na kojoj se tijekom pandemije uglavnom prvi put objavljuje većina vrhunskih istraživanja. Isti je tim objavio u ožujku rad koji pokazuje da virus ostaje u zraku u prostorima gdje su hospitalizirani covid pacijenti, i ta studija uskoro bi trebala biti objavljena u časopisu.

Za nju, znanstvenici su uzeli uzorke zraka iz pet prostorija u kojima su pacijenti ležali u krevetima, na visini od oko 30 centimetara iznad kreveta. Pacijenti su razgovarali, čime su proizvodili mikrokapljice koje su se širile zrakom nekoliko sati. 

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

Tim je uspio sakupiti mikrokapljice i stavio ih u kulturu koja im je trebala omogućiti razmnožavanje. Tri od 18 uzoraka uspjelo se replicirati.

Za Joshuu  Santarpiaja, profesora u Medicinskom centru Sveučilišta Nebraska, to predstavlja dokaz da mikrokapljice koje mogu prijeći i veće distance nego veće kapljice, mogu zaraziti ljude. "Replicira se u staničnoj kulturi i stoga je zarazan", rekao je.

Potencijal transmisije mikrokapljica koronavirusa u jednom se trenutku znanstvenicima činio nemoguć. Kasnije, počeli su mijenjati mišljenje i priznali da možda postoji mogućnost i takvog širenja zaraze, i to je, smatraju, dovoljan razlog za nošenje maski.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jedna je od zadnjih koja je promijenila mišljenje, učinivši to 7. srpnja.

WHO je tada objavio da planira ažurirati svoje savjete nakon što su stotine stručnjaka zatražile od te UN-ove agencije da razmotriti rizike širenja koronavirusa putem aerosola.

"Mislim da se većina znanstvenika koji rade na zaraznim bolestima slaže da je vjerojatno da postoji ta zračna komponenta, iako možemo raspravljati koliko velika", rekao je Santarpia.

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
19:16 22.07.2020.

Nakon 6 mjeseci pandemije, naučnicima još nije jasno kako se infekcija prenosi ?

SI
sisavac
11:44 23.07.2020.

3 od 18 uzoraka je u idealnim uvjetima 'uspjelo'! 16%... koronavirusi su velika grupa virusa, za koje je jasan način širenja. za sve njih je karakteristika da ne postoji ni cjepivo niti antivirusni lijekovi za liječenje, a ni za sprečavanje virusa. i čemu nas onda pola godine maltretirate sa izjavama da ćete vi naći lijek, cjepivo, kad ga niste pronašli za slabije sojeve virusa?! svake godine u različitim dijelovima svijeta se pojavi neka lokalna epidemija tih virusa, a sad po cijelom svijetu. šišmiši i ptice su prirodni prijenosnici virusa. ako ste kineze napadali zbog običaja da jedu šišmiše, a to je rijetko, i nije često niti rašireno, što ćete onda kad vam ti isti znanstvenici objave da se zaraza širi pticama...? hoćemo li svi postati talijani, čiji lovci skidaju sve što leti iznad italije? aha, u italiji je zviznulo jako, a rješavaju se ptica, pa teorija ne stoji... čekajte još samo malo, jesen je tu, ptice se vraćaju na jug...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije