Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješna suradnja

Američki zapovjednik stigao u Hrvatsku: Zajednički ćemo sudjelovati u vježbi 'Astral Knight'

Foto: MORH
1/4
23.04.2021.
u 09:51

Na sastanku je potvrđena dosadašnja uspješna bilateralna suradnja i nastavak buduće suradnje u cilju jačanja sposobnosti NATO-a.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, primio je u četvrtak u službeni posjet zapovjednika Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (US Air Forces in Europe ad Air Forces Africa – USAFE-AFAFRICA) i zapovjednika Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva (NATO Allied Air Command) generala zbora Jeffreyja Harrigiana.

Posjetu su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, direktor Glavnog stožera OS RH general-bojnik Ivica Olujić te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Tijekom sastanka potvrđena je dosadašnja uspješna bilateralna suradnja. Razgovaralo se o daljnjem razvoju bilateralne obrambene suradnje u cilju jačanja interoperabilnosti svih članica NATO saveza i razvoja zajedničkih sposobnosti, te o sveobuhvatnom pristupu kolektivnoj obrani. Također, bilo je riječi i o razvoju operativnog koncepta zračnih snaga (Agile Combat Employment – ACE) koji se temelji na načelu interoperabilnosti, te sporazumima i ugovorima koji reguliraju pristup savezničkoj infrastrukturi i zračnom prostoru.

Foto: MORH

Hrvatska strana naglasila je važnost usklađivanja nacionalnih i NATO planova aktivnosti i vježbi, što pokazuje i ovogodišnji primjer. Naime, Hrvatska vojska, kao aktivna članica NATO saveza, sudjeluje u nizu međunarodnih vojnih vježbi i aktivnosti kojima se unapređuju zajedničke sposobnosti i intenzivira suradnja unutar članica NATO-a, kao što su međunarodne vojne vježbe „DEFENDER-Europe 21“ i „Astral Knight 21“.

Tom prigodom, državni tajnik Jakop zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na svim donacijama, kao i na pomoći u obuci kroz proteklo razdoblje suradnje. Također, potvrdio je razvijene bilateralne odnose te podršku u svim segmentima obrambene suradnje te zaključio kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner u izgradnji globalne sigurnosti.

Foto: MORH

„Oružane snage Republike Hrvatske zahvaljuju Sjedinjenim Američkim Državama za pruženu potporu i doprinos razvoju nacionalnih obrambenih sposobnosti. U tom bih kontekstu posebno istaknuo projekte modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva helikopterima Kiowa Warrior i Black Hawk, koje je značajno poduprla Vlada SAD-a“, rekao je admiral Hranj. Također, zahvalio je generalu Harrigianu na podršci i pomoći koju Američke zračne snage za Europu daju obučnim aktivnostima, ali i razmjeni iskustava i naučenih lekcija u području nadzora zračnog prostora i sigurnosti zračnog prometa.

„Bila mi je čast danas se sastati s visokim predstavnicima MORH-a i OSRH te razgovarati o suradnji koju smo izgradili s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom te daljnjim mogućnostima bitnim za jačanje uzajamnog povjerenja i zajedničkih sposobnosti“, rekao je general Harrigian te dodao: „Posebno nas veseli što ćemo zajednički sudjelovati u vježbi „Astral Knight“ koja se provodi i u Hrvatskoj, a koja pruža izuzetnu priliku za uvježbavanje s nekim našim najjačim saveznicima.“

Foto: MORH

General Križanec je istaknuo važnost zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama i aktivnostima koje se nastavljaju ove godine, a među kojima su  vježbe „Adriatic Strike 21“, „Astral Knight 21“ i „Immediate Response 21“. „Zračne snage, zbog brzine djelovanja i razmještanja unutar izuzetno širokog operativnog područja imaju značajnu ulogu u potpori odvraćanju kao ključnom elementu kolektivne obrane Saveza“, zaključio je general Križanec.

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, zapovjedniku Američkih zračnih snaga za Europu i Afriku prikazana je i procedura brzog odgovora (QRA - Quick Reaction Alert) dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Video - Na vojnom poligonu u Slunju održan je prvi dio vojne vježbe "Stabilnost 21/1"

Ključne riječi

Komentara 6

IL
ilisnic2
08:54 24.04.2021.

Sigurno im treba logistika za sukob s Rusijom..

AN
anteimons
19:57 23.04.2021.

Imali kakve veze s nabavom eskadrile

VI
vidum
19:30 23.04.2021.

Blago nama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije