Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topničko bojno gađanje

Pogledajte kako je prošla vježba 'Sigurnost 21': 'Rigorozne pripreme trajale su pola godine'

Na vojnom poligonu u Slunju održan je prvi dio vojne vježbe "Stabilnost 21/1"
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/15
21.04.2021.
u 14:26

U misiju u srpnju odlazi 80 vojnika iz Topničko-raketne bojne, pojačani s pripadnicima iz drugih postrojba.

 Na vojnom poligonu kod Slunja u srijedu je održano topničko bojno gađanje u sklopu vježbe „Stabilnost 21”, prve od nekoliko vojnih vježbi koje će se pod nazivom "Hrvatski bedem 1991. - 2021." održati u povodu 30. obljetnice Hrvatske vojske.

Kako je novinarima rekao zapovjednik Gardijske oklopne brigade brigadni general Mijo Validžić, nakon topničkoga bojnog gađanja u Slunju, provodi se ocjenjivanje snage 8. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.

“Zahtjevne i vrlo rigorozne pripreme su trajale gotovo šest mjeseci, ne bojim se ocjene ocjenjivača i ovo ocjenjivanje je za nas formalan dio iako je riječ o složenim sustavima”, rekao je general Validžić.

 

Prvi dio vježbe počeo je u Slunju u ponedjeljak i provodit će se do petka, a drugi će se dio održati od 26. do 30. travnja na vojnom poligonu Gašincima.

U misiju u srpnju odlazi 80 vojnika iz Topničko-raketne bojne, pojačani s pripadnicima iz drugih postrojba, šest mjeseci će biti i u području operacije i Validžić je rekao kako “uopće ne sumnja da će zadaće kao i svi njihovi prethodnici obaviti vrlo uspješno”.

Direktor vježbe bojnik Marijan Žukina izjavio je da su vojnici danas pokazali spremnost na pružanje vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihove operacije, te je, osim uvježbanosti, pohvalio i opremljenost i dobru motiviranost vojnika.

Iako će se ocjene dobiti naknadno, povratna informacija je, kako je rekao Žukina, da je cilj - zamišljeni vod minobacača - uništen. Istaknuo je da je dio tih vojnika već bio u misiji u Poljskoj, te da je i njima i onima koji onamo idu prvi put prilika da u međunarodnom okruženju pokažu “gdje smo, tko smo i što znamo, a do sada su sve povratne informacije govorile da smo na vrlo visokoj razini”.

Član ocjenjivačke skupine Antun Pavošević rekao je da su vojnici pokazali visok stupanj profesionalnosti, motiviranosti i morala, a podatci o točnosti gađanja na udaljenost od 9600 metara i o postupanju općenito znat će se naknadno.

Na vojnom poligonu u Slunju održan je prvi dio vojne vježbe "Stabilnost 21/1"
1/14

Zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti satnik Dario Bilješković ocijenio je da je pokazana spremnost “kruna vatrene potpore u području aktivnosti”. Objasnio je da se u Poljskoj "neće koristiti lanseri BM 21 Grad, kao danas u Slunju, nego M 92 tipa Vulkan, ali istog kalibra".

Na upit novinara što se za njih u toj misiji mijenja s obzirom na geopolitičke promjene u posljednje vrijeme, odgovorio je kako “ne vidi nikakvu promjenu” te da za njih “sve ostaje isto, izvršavanje zadaća”.

Vojnik Filip Bulaja ne boji se današnje ocjene, koju će doznati u petak, jer smatra da su svi bili na visokoj razini provedbe zahtjevnog zadatka, te da su se za to pripremali nekoliko mjeseci. Njemu je to drugi odlazak u misiju u Poljsku pa se raduje novim iskustvima, a misija mu je potrebna i radi vojnog napredovanja.

21.04.2021., Slunj - Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju odrzan je prvi dio vojne vjezbe "Stabilnost 21/1", koja se provodi u okviru "Hrvatskog bedema 1991.-2021.", niza vojnih vjezbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske. Na poligonu u Slunju provodi se ocjenjivanje snage 8. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO aktivnosti ojacane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence – eFP) u Republici Poljskoj.Nositelj vojne vjezbe je Hrvatska kopnena vojska, sudjeluje do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjednistva za potporu, Vojne policije i Zapovjednistva za kiberneticki prostor. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Vojnikinji Anđeli Ćurić iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Topovsko-raketne bojne iz Bjelovara to će biti prva misija, veseli se skorom odlasku i kaže da je “ponosna i spremna”.

Nositelj vojne vježbe "Stabilnost 21" je Hrvatska kopnena vojska, a u oba djela, u Slunju i u Gašincima sudjelovat će do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Komentara 23

Avatar salaso
salaso
14:58 21.04.2021.

E da prije 30 tak godina sam vrtio i usmjeravao ovu čudnu spravu.....bila nam je vrlo potrebna , a i učinkovita...

Avatar Behemot
Behemot
16:39 21.04.2021.

Mi smo uvijek bili veličanstveni na gađanju na Slunju. Umjesto da uračunamo tlak, temperaturu, nadmorsku visinu, vlagu, vjetar, geografsku širinu, starost raketa, - jednostavno, ispucali smo jednu i napravili korekciju prema njoj :D

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
19:35 21.04.2021.

Uvijek pokazuju ispaljivanje, a nikad gdje su "pogodili"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije