Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA

Američki sud dopustio deportacije stotina tisuća imigranata

People Rally Outside The Supreme Court Over Immigration Relief Case - DC
Foto: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL
15.09.2020.
u 11:30

Trump je navodno nazvao Haiti i Salvador "rupetinama od zemalja" a imigrante iz Meksika i središnje Amerike nazvao je kriminalcima i zmijama

Savezni prizivni sud odlučio je s 2 glasa prema 1 u ponedjeljak da Trumpova administracija može deportirati stotine tisuća imigranata koji su prije dobili privremeno zaštićeni status iz humanitarnih razloga.

Presudom vijeća 2 glasa prema 1 američkoga prizivnog suda potvrđeno je ukidanje mjera za zaštitu imigranata iz Salvadora, Haitija, Nikaragve i Sudana od deportacije. Trumpova administracija ukinula je njihovu zaštitu kazavši da su njihove zemlje sada za njih sigurne. Odluka pogađa 300.000 ljudi bez državljanstva i 200.000 njihove djece koja jesu američki državljani.

Sudac Consuelo M. Callahan, pišući za većinu, napisao je da savezni zakon ne dopušta pravosuđu da dovodi u pitanje odluke ministra domovinske sigurnosti o tome iz kojih će zemalja građani dobiti zaštićeni status. Trump je navodno nazvao Haiti i Salvador "rupetinama od zemalja" a imigrante iz Meksika i središnje Amerike nazvao je kriminalcima i zmijama. Na odluku će se vjerojatno uložiti žalba.

U izjavi fondacije ACLU u južnoj Kaliforniji, koja zastupa imigrante i njihovu djecu, navodi se da se odlukom neće odmah ukinuti njihov zaštićeni status. Ljudima će biti dopušteno da zadrže svoj zaštićeni status najmanje do veljače, a oni iz Salvadora najmanje do studenoga.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:48 15.09.2020.

Ili tako ili stampedo dolazaka u SAD.

BR
Branitelj2020
19:19 15.09.2020.

Bravo Trump. Tako se to radi sa ljudima koji ilegalno prelaze granicu a ne kao EU kvisling Plenković.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije