Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Američki senat odbacio mjeru koja bi ograničila Trumpa u napadu na Iran

Donald Trump
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
28.06.2019.
u 23:53

Mjera, koja je trebala biti amandman na godišnje izvješće o obrambenoj politici, odbijena je s 50 glasova protiv naprema 40 za, čime ona nije dobila potrebnih 60 glasova Senata kojim vlada republikanska većina

Američki senat u petak nije prihvatio mjeru kojom bi se onemogućilo predsjednika Donalda Trumpa da pokrene napad na Iran bez podrške Kongresa, osim u slučaju obrane.

Mjera, koja je trebala biti amandman na godišnje izvješće o obrambenoj politici, odbijena je s 50 glasova protiv naprema 40 za, čime ona nije dobila potrebnih 60 glasova Senata kojim vlada republikanska većina. Deset senatora nije glasalo.

Vojne napetosti između Sjedinjenih Država i Irana porasle su tijekom posljednja dva mjeseca, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Izvješće, Akt o nacionalnoj obrani (NDAA), Senat je odobrio u četvrtak, no čelnici Senata donijeli su rijetku odluku kojom su dopustili glasanje o amandmanima u petak, nakon što se nekolicina Republikanaca pridružila Demokratima pozivajući na raspravu o tom pitanju.

Također su se složili kako će glasanje, koje je počelo u 5 ujutro po lokalnom vremenu, trajati tijekom dana kako bi u njega uključilo Demokrate koji su sudjelovali u predsjedničkoj debati u Miamiju. Glasanje je zaključeno deset sati kasnije, u 15 sati po lokalnom vremenu.

Republikanci koji su se protivili prihvaćanju mjere tvrde kako bi ona nametnula nepotrebna ograničenja Trumpu ukoliko bi se suočio s prijetnjom Irana.

Zagovornici amandmana smatraju kako je potrebno osigurati Kongresu njegovo ustavno pravo da odobri upotrebu vojne sile te da se smanji vjerojatnost za pogrešne procjene koje bi zemlju uvukle u produženi sukob.

Washington je prije tjedan dana opozvao zračne napade nekoliko minuta uoči početka napada.

Iran je u petak kazao kako su europske zemlje ponudile premalo u pregovorima kojima nastoje uvjeriti Teheran da odustane od namjere kršenja ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom.

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
Zapadnjak
07:48 29.06.2019.

Trump ne zeli rat, neki u i oko njegove administracije zele i nije nemoguce da stvari eskaliraju, ali osnovna poanta je da je trump miroljubiviji od desetak, pa i vise, svojih prethodnika... Prijetnja silom, ili njena izolirana ogranicena uporaba kad ga netko testira je li blefer (tu se referiram na situaciju sa sirijom i onim nerazjasnjenim kemijskim napadom), je ovdje dio strategije kojom se iran zeli natjerati na nove pregovore - ista strategija je donijela pomak sa sjevernom korejom, ne veliki, ali neusporedivo veci od bilo cega sto se tamo dogadalo od kraja korejskog rata... Budite uvjereni, demokrati ovo znaju, svi ti politicari pricaju medusobno... Drugim rijecima, demokrati zele oslabiti pregovaracku poziciju sjedinjenih drzava kako bi skupili nesto poena na unutarnjem planu pred izbore... Ovaj nacin razmisljanja, prodaja nacionalnog interesa za eventualnu pobjedu na izborima je prisutan u gotovo svakoj demokratskoj zemlji i jedan je od osnovnih razloga zasto razne diktature i poludiktature poput kine, irana, rusije, saudijske arabije i slicno u zadnje vrijeme nizu geostrasteske i vanjskopoliticke uspjehe naustrb zapada - ne zbog neke njihove posebne ekonomske ili diplomatske snage nego sbog nase slabosti...

Avatar Ivan_Drago
Ivan_Drago
01:46 29.06.2019.

Da nebu neko slučajno pomislio,da ameri nebuju napali Iran.

KE
kelab
05:09 29.06.2019.

Prokleto oruzje. Nemojte ratovati. Nista postici necete, samo zlo i zlo i zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije