Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči referenduma

Američki ministar u Skoplju: Rusija širi dezinformacije vezane za promjenu imena Makedonije

Prosvjedi protiv imena Sjeverna Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.09.2018.
u 09:01

Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod privremenim imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM)

Američki ministar obrane James Mattis doputovao je u ponedjeljak u Skoplje s upozorenjem da se Rusija pokušava umiješati u referendum o promjeni imena Makedonije, među ostalim i širenjem dezinformacija.

Makedonci će na referendumu 30. rujna glasovati o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija. Tome je prethodio sporazum Atene i Skoplja o imenu Makedonije poslije nekoliko desetljeća dugog spora. Atena je zbog toga prijepora Makedoniji blokirala i put u Europsku uniju i NATO savez. 

Grčkoj je smetalo to ime jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu sjevernu grčku pokrajinu. Zbog grčkog prigovora Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod privremenim imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM).

Mattis je zadnji u nizu zapadnih čelnika, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koji je došao u posjet Skoplju kako bi ga pozvao da prihvati sporazum.

Američki ministar obrane, koji će boraviti u Skoplju samo nekoliko sati, trebao bi se sastati s makedonskim premijerom Zoranom  Zaevom i  ministrom obrane, a također i predsjednikom Gjorgeom Ivanovom koji se protivi sporazumu.

"Mi samo pratimo kako oni oblikuju svoju vlastitu budućnost... a ne da ju oblikuje netko drugi", rekao je Mattis maloj skupini novinara na putu za Skoplje.

"Ne želimo da Rusija tamo radi ono što je pokušala učiniti u tako mnogo zemalja", kazao je on dodavši da ga uplitanje Moskve zabrinjava.

Washington vjeruje kako proruske skupine aktivno rade na potkopavanju referenduma potkupljujući pojedince i šireći dezinformacije

Stotine tisuća Grka na prosvjedu protiv dogovora sa Skopljem o imenu 'Makedonija'

Prosvjedi protiv imena Sjeverna Makedonija
1/14
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
10:00 17.09.2018.

a amerikanac je u makedoniju došao kupit crno grožđe, a ne utjecati na referendum..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije