Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov veleposlanik u EU:

“Američki LNG poput pada Berlinskog zida”

LNG
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
14.05.2019.
u 18:45

Uvoz američkog plina u EU povećan je 272 posto od kraja srpnja prošle godine, a očekuje se da će i dalje rasti.

Trumpov čovjek akreditiran kao veleposlanik pri EU u Bruxellesu usporedio je prodor američkog plina putem LNG terminala u Europu s rušenjem Berlinskog zida.

– SAD će igrati ključnu i važnu ulogu u budućim europskim potrebama Europe i to će okončati ruski daviteljski zagrljaj oko europske energije. Mislimo da je ovo vrlo slično trenutku (pada, op.a.) Berlinskog zida jer se radi o početku kraja dominacije jednog izvora energije u Europi – rekao je veleposlanik Gordon Sondland uoči putovanja u Ameriku u društvu Maroša Šefčoviča, europskog povjerenika zaduženog za stvaranje energetske unije.

Njih su dvojica otputovala u SAD kako bi se pridružili predsjedniku Donaldu Trumpu na letu predsjedničkim zrakoplovom Air Force One u saveznu državu Louisianu, u obilazak novog izvoznog terminala za ukapljeni plin (LNG) u mjestu Cameron Parish. Taj je projekt vrijedan 10 milijardi dolara i dio je američkih nastojanja da što brže povećaju kapacitete za izvoz američkog plina.

Uvoz američkog plina u EU povećan je 272 posto od kraja srpnja prošle godine, a očekuje se da će i dalje rasti, te da će i LNG terminal na Krku biti jedna od ulaznih točaka u EU.

Video - Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
20:00 14.05.2019.

A navodno su ti lng bezveze stvar ... neko laže

DU
Deleted user
20:11 14.05.2019.

Evo što će nam uvaljivati skupi lng umjesto jeftinog ruskog plina. Ali zašto od nas usput još radi i budale očekujući da ćemo sve to pristojno prešutjeti. I to netko tko je puno gluplji i beskrupulozniji od nas.

Avatar nekakav
nekakav
07:04 15.05.2019.

svatko tko javni novac uloži u ovu američku glupost mora završiti u lepoglavi. energetska neovisnost se postiže pametnim ulaganjima i odnosima. dal je vama jasno da tih 272% povećanja je zanemarivo. da cijele godine amerikanac u europu ne dopremi plina kao rusija u jednom danu?! da je većina tog plina u stvari ruski plin iz lng terminala yamal?! američki lng brodovi su prve mušterije ruskih lng terminala, prvi kupac engleska.... i rus gradi lng... plaćat ćemo mi plin debelo iznad tržišne cijene zbog amerikanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije