Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osam milijarda dolara

Američki Kongres podržava prodaju zrakoplova F-16 Tajvanu, Peking prijeti protumjerama

F-16
Foto: pixsell
1/3
17.08.2019.
u 07:59

Kina je osudila prodaju mlažnjaka, koja će biti, ako do nje dođe, jedna od najvećih prodaja zrakoplova SAD-a Tajvanu, koji Peking smatra odmetnutom pokrajinom. Upozorili su da će primijeniti "protumjere", ali nisu rekli o kojim je mjerama riječ.

Američki Kongres trebao bi ubrzo potvrditi prodaju zrakoplova F-16 Tajvanu vrijednih osam milijarda dolara, u vrijeme kada dolazi do povećane kineske vojne prisutnosti u regiji, rekli su vodeći demokratski i republikanski zastupnici u petak.

Kina je osudila prodaju mlažnjaka, koja će biti, ako do nje dođe, jedna od najvećih prodaja zrakoplova SAD-a Tajvanu, koji Peking smatra odmetnutom pokrajinom. Upozorili su da će primijeniti "protumjere", ali nisu rekli o kojim je mjerama riječ.

Čelnik Odbora za vanjske poslove Senata, republikanac Jim Risch, pozdravio je predloženu prodaju mlažnjaka Lockheed Martin Corp F-16V.

"Ti mlažnjaci ključni su za poboljšanje tajvanske sposobnosti obrane suverenog zračnog prostora, koji je pod povećanim pritiskom Narodne Republike Kine", rekao je Risch.

Čelnik Odbora za oružane snage senata, republikanac Jim Inhofe i drugi republikanski senator John Cornyn poručili su da Tajvan "ostaje važan stup sigurnosti i stabilnosti" u regiji.

Prodaja mlažnjaka bi "odvratila agresiju, uzimajući u obzir pojačanu nametljivost Pekinga i nagomilavanje vojske", navodi se u zajedničkoj izjavi dvoje republikanskih zastupnika.

Demokrat Eliot Engel, čelnik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma i čelnik republikanaca u tom odboru Michael McCaul poručili su u zajedničkoj izjavi da dogovor "šalje snažnu poruku" o američkoj predanosti sigurnosti i demokraciji u regiji.

Washington formalno nema uspostavljene službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali je obvezan zakonom pružiti Tajvanu sredstva za njegovu obranu.

SAD je glavni dobavljač oružja za Tajvan, a za to postoji snažna podrška Kongresa.

Pogledajte i video Kako je ruski SU-27 potjerao NATO-ov F-18

Ključne riječi

Komentara 4

OL
oliver81
11:38 17.08.2019.

Komu čemu milijardi

PA
PaterT
12:23 17.08.2019.

...a za Hrvatsku su pak dovoljne "mocne" Kiowe. Dopisujem sto nije izreceno u clanku.

OL
oliver81
11:39 17.08.2019.

Komu čemu milijardi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije