Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OSTAO JE RANJIV'

Je li Prigožinu na kraju presudila akcija u Africi? Američki institut otkriva što je tamo planirao

FILE PHOTO: Russia's Prigozhin posts first video since mutiny, hints he's in Africa
Foto: PMC WAGNER/REUTERS
24.08.2023.
u 09:41

ISW smatra da su "panika i impulzivnost" koje je Prigožin pokazao u bijegu iz Afrike ostavili bivšeg čelnika Wagner grupe ranjivim pred političkim protivnicima

Jevgenij Prigožin najvjerojatnije je pobjegao u i iz Afrike zbog nastojanja ruske vojske da potkopa aktivnosti Wagnera u regiji, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW) u izvješću objavljenom 23. kolovoza. Izvori upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da su postojala nastojanja da se "potpuno blokiraju Wagnerove operacije u Africi" piše ISW.

Nakon Prigožinova ustanka protiv ruske vlade u lipnju, Wagner grupa pomaknula je fokus s Ukrajine na operacije u Africi. Plaćenička skupina povezana je s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj republici i Maliju. Prigožin se 21. kolovoza obratio javnosti snimkom u kojoj je kazao da se nalazi u jednoj afričkoj državi.

"Moguće je da je Prigožin otputovao u Afriku u nadi da će osigurati daljnje misije za Wagnerove plaćenike neovisno o ruskom Ministarstvu obrane i Kremlju" navodi ISW. Prema njihovim izvorima, ruska je vojska pokrenula plan za zamjenu Wagnerovih plaćenika korpusom od 20.000 vojnika. Isti izvor kazao je i da se Prigožin duboko protivio toj ideji i "napravio sve da je spriječi".

Na čelu te operacije navodno je bio general pukovnik Andrei Averjanov, vođa ruskih specijalnih službi. ISW tvrdi da je Averjanov povezan s pokušajima ubojstva, uključujući trovanje agenta britanske tajne službe Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

POVEZANI ČLANCI:

ISW smatra da su "panika i impulzivnost" koje je Prigožin pokazao u bijegu iz Afrike ostavili bivšeg čelnika Wagner grupe ranjivim pred političkim protivnicima.

Podsjetimo, jučer, 23. kolovoza u ruskoj oblasti Tsver srušen je avion u kojemu je, prema svemu sudeći, bio i Prigožin. Pad zrakoplova nije preživio nitko od posade i putnika.

VIDEO Snimke s mjesta pada zrakoplova u kojemu je bio Prigožin

Komentara 27

Avatar boring2
boring2
10:08 24.08.2023.

Turski predsjednik Erdogan ponovio je tijekom trećeg samita Krimske platforme da Turska ne priznaje aneksiju Krima i da će nastaviti podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. “Krim je dio Ukrajine”, dodao je.

GM
gmižić
11:48 24.08.2023.

Presudio mu je diktator u monstruoznoj državi čije je i on bio naopako čedo.

PV
prcko.vita
10:34 24.08.2023.

Njemu je presudio Lukašenko koji ga je zaustavio kada je krenuo na Kremlj, klasična prevara Ruska škola, navlakuša. Naši istočni susjedi imaju slične zle gene, zato uvijek oprezno da ne bi ponavljali povijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije