Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINUO ŠEF WAGNERA

Pentagon: Nema dokaza da je raketom zemlja-zrak srušen Prigožinov zrakoplov

Wagner's Prigozhin listed in Russian plane crash with no survivors
Foto: PLANET LABS PBC/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.08.2023.
u 22:58

"Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica", objavljeno je na kanalu Zelena zona.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin i njegov istaknuti zapovjednik Dmitrij Utkin bili su među putnicima u zrakoplovu koji se srušio u Rusiji, objavila je ruska vladina agencija za zrakoplovstvo dodavši da nitko od putnika nije preživio. Ranije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsiya, objavila tek da je Prigožin bio na popisu putnika srušenog zrakoplova

TIJEK DOGAĐAJA

21:35 Građani cvijećem i svijećama odali počast članovima Wagnera koji su bili u zrakoplovu koji se srušio.

Wagner's Prigozhin listed in Russian plane crash with no survivors
1/6

21:21 - Vijest o padu zrakoplova u kojem je bio Jevgenij Prigožin komentirao je i šef SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV. On je mišljenja kako je teško da se tako nešto može dogoditi bez Putinovog znanja.

- Oni to znaju raditi i ne boje se koristiti takve metode. Ima jedna knjiga u Rusiji koja kaže 'ništa nije istina, sve je moguće'. To je dobar opis same Rusije, to je bilo za očekivati i ako je to tako onda je poslana i poruka. Znači nije umro mirno u snu od nepoznatog uzroka - to je baš jasna poruka - ispričao je, dodajući kako je smrt Prigožina ''stvarno fascinantna'' ako nije bila režirana.

POVEZANI ČLANCI:


20:25 - Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Patrick Ryder se obratio medijima na konferenciji Pentagona. Kada su ga upitali o padu zrakoplova, Ryder je kazao kako je inicijalna procjena Pentagona da je ''Prigožin najvjerojatnije bio ubijen''.

Osim toga, dodao je kako nema informacija koje bi ukazivale da je raketa zemlja-zrak srušila zrakoplov. Ipak, nije komentirao koji bi razlog pada mogao biti. 


18:28 - Ruski predsjednik Vladimir Putin oglasio se po prvi puta otkad je osvanula vijest o padu zrakoplova u kojem je bio i šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Na samom početku izrazio je sućut obiteljima poginulih.

- Htio bih naglasiti da su ti ljudi dali znatan doprinos zajedničkoj borbi protiv neonacističkog režima - kazao je Putin, a potom se osvrnuo i na Prigožina.

- Znao sam Prigožina jako dugo, još od početka 90-tih. Djelovao je, osim u Rusiji, i u inozemstvu, a posebice u Africi - poručio je, a prenosi BBC. Osim toga, za njega je smatrao da je bio ''talentirani biznismen'', dodajući kako će vlasti ''provesti istragu o onome što se dogodilo''. 

- Bio je osoba s kompliciranom sudbinom. Napravio je ozbiljne pogreške u životu, ali je i htio ostvariti nužne rezultate - kako za sebe, tako i, u vrijeme kada sam to od njega tražio, za zajednički cilj, kao što je to bilo ovih posljednjih mjeseci - poručio je.


16:09 - Među 10 osoba koje su poginule u padu zrakoplova bila je i 39-godišnja Kristina Raspopova, stjuardesa, koja je jučer obitelji rekla da čeka na aerodromu jer zrakoplov trenutno popravljaju, navodi Telegram kanal VChK-OGPU a prenosi Daily Star.

"Rekla je da je u Moskvi, da čeka da polete. Rekli su im da se radi o održavanju zrakoplova, ništa posebno" rekao je član obitelji za portal. "Rekla je da je let lokalni, da čekaju, ali da je sve u redu, da se radi o održavanju ili popravcima" kazao je izvor.


10:53 Kao što je očekivano, Vladimir Putin nije spomenuo Jevgenija Prigožina u svom govoru na BRICS samitu koji je odražo jutros. Govor je prvo obraćanje javnosti ruskog predsjednika nakon jučerašnjeg pada zrakoplova. 

Niti Putin niti Kremlj nisu komentirali rušenje zrakoplova, kao niti tvrdnje da je Prigožin bio u njemu. Jedina službena porvrda došla je od zrakoplovnih vlasti i povjerenstva za istrage.


9:57 - Svih deset tijela pronađenih na mjestu na kojemu se srušio avion odvezeno je na obdukciju, navode ruski mediji. Prema Fontanki, tijela su predana mrtvozorniku biroa za forenzičku medicinu u Tveru. Moscow Times piše da je Prigožinov mobitel pronađen na mjestu pada zrakoplova, no njegovo tijelo još nije identificirano.

Privatni mlažnjak Embraer Legacy pao je nedaleko od sela Kuženkino u oblasti Tver dok je iz Moskve letio do Sankt Peterburga. Američki Institut za proučavanje rata navodi da je Putin "gotovo sigurno naredio ruskoj vojsci da sruši Prigožinov zrakoplov", prenosi Kyiv Independent.

POVEZANI ČLANCI:

S time se slaže i bivši čelnik britanske vojske, Lord Dannatt, piše Sky News. On smatra da je navjerojatnije, čak i ako Putin nije dao naredbu, da je to učinio netko tko zna želje ruskog predsjednika i tko je osigurao eliminaciju agresije". Dodao je kako je Putin bio donekle prisiljen na taj potez, ako je bio upleten, kako bi osigurao svoju nesigurnu poziciju na čelu Rusije. "Oslabljen je od trenutka kada je Prigožin počeo svoj zlokobni marš na Moskvu prije dva mjeseca" ocijenio je.


9:29 - Pristaše Wagnera odale su počast svom zapovjedniku ispred bivšeg Wagnerovog centra u Sankt Peterburgu. Iako je uzrok nesreće nejasan, na ruskim društvenim mrežama nalaze se spekulacije prema kojima je kutija s vinom zapravo bila bomba. Wagnerovi borci su u međuvremenu objavili video na društvenim mrežama najavljujući odmazdu ako se potvrdi da je njihov vođa mrtav, piše Daily Mail.

- Ako se potvrdi informacija o Prigožinovoj smrti, organizirat ćemo drugi marš pravde na Moskvu - stoji u poruci u kojoj prstom upiru u Kremlj i Putina kao krivce za smrt.

- Bolje da je živ - poručili su.


9:11 - Podaci o praćenju leta zrakoplov Embraer Legacy 600 nije pokazivao nikakve znakove problema sve do naglog pada, odnosno zadnjih 30 sekundi prije pada na zemlju. Ian Petchenik iz Flightradara24 rekao je kako je zrakoplov u 15.19 sati napravio 'iznenadnu vertikalu prema dolje'. Navodi se kako je zrakoplov naglo pao s 8,5 kilometara visine na kojoj je letio na manje od 2,5 kilometra.

- Što god se dogodilo, dogodilo se brzo - rekao je Petchenik.

Snimke pokazuju kako se zrakoplov brzo spuštao s nosom usmjerenim prema tlu dok iza njega ostaje trag dima. Ruski istražitelji otvorili su istragu kako bi utvrdili što se dogodilo, piše Reuters.


8:30 - Objavljene su prve fotografije iz ruske regije Tver gdje stručnjaci za slučajeve i policija pregledavaju olupinu privatnog zrakoplova u kojem je poginuo Jevgenij Prigožin. Reporter Reutersa jutros je na mjestu nesreće vidio muškarce kako razvlače crne vreće za mrtvace. Dio repa aviona i drugi dijelovi ležali su na tlu u blizini šumovitog područja gdje su forenzičari podigli šator. Ožalošćeni su rano u četvrtak ostavili cvijeće i zapalili svijeće u blizini Wagnerovih ureda u Sankt Peterburgu. Više pročitajte OVDJE

Wagner's Prigozhin listed in Russian plane crash with no survivors
1/17

7:45 - Srušeni zrakoplov u kojem je navodno bio Jevgenij Prigožin ima vrlo dobru sigurnosnu evidenciju. Radi se o modelu Embraer Legacy 600 čija je proizvodnja prekinuta 2020. godine, a do sada ih je proizvedeno oko 300. 

Prema web stranici International Aviation HQ, ovaj model imao je samo jednu nesreću u više od 20 godina službe. Taj se incident dogodio 2006. godine kada je zrakoplov letio iz tvornice u Brazilu prema SAD-u. Taj je incident pripisan ljudskoj pogrešci, a ne mehaničkom kvaru, piše BBC. 


7:00 - Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za list Bild u srijedu navečer.

"Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve", rekao je njemačkim novinama savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Prigožin je poginuo u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer, točno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha. Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Prigožinovom vojskom plaćenika Wagner, rekao je da je zrakoplov namjerno oboren.

Kanal je isprva sugerirao da je Prigožin mogao preživjeti, prije nego što je kratko vrijeme kasnije rekao da je umro. Kasnije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da je Prigožin bio u avionu koji je pao 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve.  Podoljlak je također rekao da je pobuna iz lipnja “zaista uplašila” ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer “Putin ne oprašta onome tko ga uplaši”.


6:45 - Wagnerovci najavili osvetu

Pojavila se i snimka Wagnerovaca koji najavljuju osvetu zbog smrti Prigožina.

- Mnogi pričaju o tome što će Wagner raditi u ovoj situaciji. Reći ćemo samo jedno - krećemo. Očekujte nas - čuje se na videu.

6:30 - Kasno u srijedu agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve. Ipak, ni Rosaviatsiya ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.  Ranije je Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Wagnerom, objavio je da je Prigožin umro.

"Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica", objavljeno je na kanalu Zelena zona.

VEZANI ČLANCI

"Ali čak i u paklu bit će najbolji. Slava Rusiji!", dodaje se na mreži koju je Prigožin obično koristio za dijeljenje videa.

Rosaviatsiya je priopćila da je zrakoplov koji je išao iz Moskve za Sankt Peterburg letio "u skladu s dozvolom za let koja je izdana na odgovarajući način". Dodali su da se zrakoplov srušio 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, u blizini Tverske oblasti, a da je u tijeku istraga o uzroku nesreće.

Oglasio se i Biden

Ruska novinska agencija TASS objavila je da nema izvještaja o žrtvama na terenu.

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je nesreću rekavši da "nije iznenađen" događajima u Rusiji.  "Nisam siguran što se točno dogodilo, ali nisam iznenađen", rekao je Biden u izjavi novinarima u Kaliforniji, gdje se nalazi na odmoru. 

Na pitanje smatra li da iza svega stoji ruski predsjednik Vladimir Putin, Biden je rekao da "nema puno stvari koje se događaju u Rusiji, a da iza njih ne stoji Putin". No, dodao je da "ne zna dovoljno kako bi mogao točno odgovoriti na to pitanje", rekao je Biden i novinarima dodao da je zadnjih "sat i pol vremena" vježbao. Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu vojnu pobunu protiv ruskog predsjednika koja je bila najveći izazov Putinovoj vladavini u dva desetljeća.

VEZANI ČLANCI

Posljednji put viđen je u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune Wagnerovaca i zaustavljanja njihovog marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji. 

 

Komentara 90

BU
buzdovan
07:19 24.08.2023.

kokice u ruke i uživajmo, kreće obračun među 2 struje nacista u rusiji!

FO
fosfor
07:29 24.08.2023.

lijepo je Biden rekao prije mjesec dana - na njegovom mjestu držao bih se dalje od prozora...Prigožin očito nije shvatio da se to odnosi i na prozore u zrakoplovu, a ne samo u zgradama

Avatar southman
southman
07:23 24.08.2023.

Pa kad se nikako nije htio primaknuti otvorenom prozoru. Sve bi bilo jednostavnije. Ovako izginuše i drugi uz njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije