Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIO JE S PRIGOŽINOM

U avionu je bio i Dmitrij Utkin: Drugi čovjek Wagnera kojeg je navodno fascinirao Treći Reich

Foto: Twitter
1/4
23.08.2023.
u 22:54

Zanimljivost je i kako je PMC Wagner navodno svoje ime dobio po Utkinovom vojnom pozivnom znaku Wagner, imenu koje je dobio zbog ljubavi prema slavnom njemačkom skladatelju Richardu Wagneru

U padu zrakoplova u Rusiji u kojoj je svijetom odjeknulo ime šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, spominje se još jedan istaknuti Rus koji se našao na listi putnika. Radi se Dmitriju V. Utkinu, čovjeku za kojeg se vjeruje da je bio suosnivač plaćeničke skupine Wagner.

Inače, Utkin je ranije bio potpukovnik ruskih specijalnih snaga 'Spetsnaz', a primio je i nekoliko ordena za hrabrost u akcijama na bojnom polju, dok je u vojsci služio do 2013. godine. Potom je poslan u Siriju gdje je putem privatne vojne tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu 'Slavenski korpus' djelovao kao dijelom ruske intervencije koja je uzvraćala pobunjeničkim skupinama. 

>> VIDEO Srušio se zrakoplov kod Moskve, poginulo 10 osoba. Rusi: Među njima je i Jevgenij Prigožin

Osim toga, za Utkina se vjeruje kako je bio vjerni ruski nacionalist koji ima nacističke tetovaže, a navodno je bio i fasciniran Hitlerovim Trećim Reichom. Zanimljivost je i kako je PMC Wagner navodno svoje ime dobio po Utkinovom vojnom pozivnom znaku Wagner, imenu koje je dobio zbog ljubavi prema slavnom njemačkom skladatelju Richardu Wagneru. SAD je puno prije početka invazije nametnuo sankcije Utkinu, i to još 2017. godine jer je bio na čelu PMC Wagnera.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, privatni zrakoplov srušio se ove srijede u ruskoj regiji Tver, objavljeno je kako se u njemu nalazilo deset putnika, među kojima su i tri člana posade. Osim Utkina i Prigožina, na popisu putnika koji su se nalazili u zrakoplovu, no još se čeka konačna potvrda da je Prigožin poginuo s obzirom na to da je u isto vrijeme letio još jedan zrakoplov u kojem su bili zapovjednici Wagnera. 

Vojni analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović u međuvremenu se u Večernjakovoj emisiji osvrnuo na večerašnje vijesti, navodeći kako su ''samo istinski optimisti mogli vjerovati da će Jevgenij Prigožin preživjeti ovaj sukob koji je imao s Vladimirom Putinom''. 

Komentara 14

Avatar pendreck
pendreck
23:21 23.08.2023.

pocinje uskoro unutar-ruski sukob i raspad rusije

DU
Deleted user
23:01 23.08.2023.

Kakva tragedija 😉

KO
kolos
07:35 24.08.2023.

ne znam čemu se čudite, zar ste zaboravili pakt hitl.er-staljin? rusi su s braćom nacistima podijelili interesne sfere u Europi, tko će što okupirati i tko će čije građane ubijati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije