Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci se plaše novog kaosa na Balkanu

Američki analitičari: Kriminal će do 2015. izazvati novo nasilje na Balkanu

bih policija
Arhivska fotografija
22.11.2009.
u 17:26

Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal postao je ozbiljan problem u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj.

Organizirani kriminal na zapadnom Balkanu i dalje ugrožava europsku sigurnost jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor EU.

Trgovina drogom, duhanom i ljudima smatra se glavnom kriminalnom djelatnošću u regiji i donosi veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Stoga je i povezanost pranja novca i organiziranog kriminala i dalje bitan problem – stoji u dokumentu o stanju na zapadnom Balkanu koji su izradili američki analitičari za potrebe Kongresa.

Kriminal i elita povezani
Prema pisanju srpskih i crnogorskih medija, u dokumentu se upozorava da je u zemljama regije došlo do jačanja veza između organiziranog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da upravo kriminal bude u razdoblju do 2015. godine glavni uzrok eskalacije nasilja i kaosa u regiji.

– Osim što usporava gospodarski razvoj i narušava vladavinu prava, organizirani kriminal postao je ozbiljan problem u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj. Američka vlada pomaže jačanje borbe protiv organiziranog kriminala, ali se očekuje da ti projekti tek daju rezultate. Stoga je plan nove administracije da se vrlo aktivno uključi u suzbijanje organiziranog kriminala u regiji – navode autori izvještaja. Analitičari, doduše, izdvajaju Hrvatsku kao potencijalno najperspektivniju zemlju u regiji koja će u idućih nekoliko godina sigurno postati članica EU.

Veće uključenje SAD-a
Za ostale zemlje regije, navodi se, bit će potrebno puno više vremena da postanu članice zato što su pogođene siromaštvom i zato što su im potrebne daljnje reforme. Usto, perspektive pristupa balkanskih država EU zamagljene su skepticizmom javnosti u moćnim državama Unije o korisnosti daljnjeg proširenja.

Kongresna istražna služba, koja je izradila ovaj dokument, analizira među ostalim i unutrašnju sigurnost SAD-a, borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje i terorizma. U nekoliko izvještaja upozoravali su na potrebu direktnijeg angažmana SAD-a na zapadnom Balkanu.

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar billybull
billybull
06:24 23.11.2009.

sljivo, srbine.... rat hutua i tutsia su kreirali ameri ili rusi? gradanski rat u sri lanki vladine vojske i tamilskih tigrova takoder? gradanski rat u kambodi rusi i ameri ili crveni kmeri? gradanske ratove u botswani i zimbabveu takoder? iranski gradanski rat?...hmmmm...po ovome bi se moglo zakljuciti da si nepismen...lol...

EF
efteling
11:00 23.11.2009.

savijest,odavno nisam smijesniju analizu procitao.Hvala ti na smijehu.Hrvatska preuzme Bosnu,a sve to da bi se Turska izolirala.samo ne znam zasto ne bi preuzela i Srbiju da je podigne na visi nivo ili su troskovi preveliki?Dakako zagreb kao glavni grad,kao jedina metropola na balkanu.Sta li probudjena savest nece sanjati.Predlazem vam i Kosovo pride,haahahahahahaha,hvala za smeh

BB
Billy Boy
19:12 22.11.2009.

Vlada ne ulaže u ništo osim svojih osobnih đepova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije