Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskrcana u luci gaženica

Američka vojna oprema za vježbu 'Immediate Response 21' stigla u Zadar

Zadar: U luku Gaženica stigla američka vojna oprema za vježbu Immediate Response 21
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/7
06.05.2021.
u 17:47

Ovom prigodom, u Gaženici su tijekom istovara bili predstavnici oružanih snaga svih triju zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republike Hrvatske

U zadarskoj luci Gaženica završeno je iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava. Oprema i sredstva jučer su dopremljeni brodom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Hurst Point", a koristit će u vježbi "Immediate Response 21".

Ovom prigodom, u Gaženici su tijekom istovara bili predstavnici oružanih snaga svih triju zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republike Hrvatske, naveo je MORH. Predstavnik Hrvatske vojske, glavni planer za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” i koordinator aktivnosti u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, bojnik Željko Vuk rekao je da se sve aktivnosti provode u suradnji sa postrojbama američkih i britanskih oružanih snaga te da Republika Hrvatska u vježbi “Immediate Response” ima dvostruku ulogu.

“Kao tranzitna zemlja Hrvatska pruža potporu prihvata i razmještanja snaga do poligona u RH i BiH, a istovremeno je i zemlja domaćin dijela vježbe koja će se provesti na poligonu u Slunju”, rekao je i dodao da je do sada u vojarnu u Zemuniku izmješteno 125 komada razne opreme i sredstva saveznika, uključujući borbena i neborbena vozila te kontejnere sa opremom vojnika istaknuvši: “Ponosni smo što možemo raditi rame uz rame sa pripadnicima savezničkih vojski razmijeniti iskustva i podići razinu interoperabilnosti na još višu razinu.

Brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade, zadužene za pomorski prijevoz u potpori operacija i aktivnosti u Europi i Africi istaknuo je kako je vježba “Immediate Response” dio veće multinacionalne vježbe “DEFENDER-Europe 21” koja se provodi u Europi i uključuje oko 30.000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz ukupno 26 država.

“Vježba se provodi u cilju unaprjeđenja spremnosti i sposobnosti američkih, NATO i partnerskih oružanih snaga tako da zajedno možemo odgovoriti na bilo koju prijetnju i izazov”, istaknuo je te dodao kako vježba također pokazuje da su Sjedinjene Američke Države strateški partner u na ovom području.

Bojnik Daniel Cornwell, pripadnik britanske 104. logističke brigade i zapovjednik britanskih snaga, istaknuo je zadovoljstvo što ima priliku u Hrvatskoj surađivati s pripadnicima Hrvatske vojske te što mogu zajedno razvijati sposobnosti i interoperabilnost.

Američka oprema krenula je na put prema Hrvatskoj krajem ožujka 2021. vojnim brodom “Bob Hope” koji je nakon putovanja od oko 9.000 kilometara stigao do posebne platforme za iskrcavanje, u blizini albanske luke Drač, te je oprema istovarena na manja plovila. Takva se procedura naziva “Joint Logistics Over-the-Shore” (JLOTS), a provodi se u slučajevima otežanog prilaska lukama. Nakon toga, manjim plovilima teret je prevezen na obalu u Albaniji, odakle je ukrcan na brodove “Yuma” i “Hurst Point” kojima je na kraju oprema dopremljena u Hrvatsku. Oprema je nakon iskrcavanja u Zadru prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe “Immediate Response 21”, koje je zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
09:39 07.05.2021.

Blago nama.

RE
realisticki
06:24 07.05.2021.

Tuđmanu, a mnogima poslije njega, puna usta su slobodne, neovisne, neutralne države Hrvatske. Ovaj članak i fotografije u njemu , ničim ne potvrđuju ove riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije