Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polje iz noćne more

Američka policija traži tijela žrtava najgoreg serijskog ubojice: 'Moj tata je ubio 70 žena'

Memphis police officers work the scene where police arrested 19-year-old Ezekiel Kelly
Foto: CHRISTINE TANNOUS/USA TODAY NETW
1/2
26.10.2022.
u 15:31

Prisjetila se kako je njezin otac, Donald Dean Studey, upućivao nju i njezinu braću i sestre da mu pomognu dok je prevozio tijela, koristeći kolica u toplijim mjesecima i sanjke zimi

Lucy Studey 45 godina svakome tko želi slušati govori da je njezin pokojni otac ubio mnoštvo mladih žena i pokopao ih uz pomoć nje i njezine braće i sestara. Nitko joj nije vjerovao. Psi tragači sada su otkrili moguće ljudske ostatke na mjestima koja je identificirala u udaljenom dijelu zapadne Iowe, rekli su istražitelji za Newsweek.

- Znam gdje su tijela zakopana - rekla je Lucy Studey za Newsweek, čiji su novinari bili na mjestu istrage u području obraslom raslinjem u okolici Thurmana u američkoj saveznoj državi Iowi. 

Prisjetila se kako je njezin otac, Donald Dean Studey, upućivao nju i njezinu braću i sestre da mu pomognu dok je prevozio tijela, koristeći kolica u toplijim mjesecima i sanjke zimi.

- Samo bi nam rekao da moramo otići do bunara, a ja sam znala što to znači. Svaki put kad sam išla do bunara ili u brda, nisam mislila da ću se vratiti. Mislila sam da će me ubiti jer nisam htjela držati jezik za zubima. Kad bismo bacili tijela u bunar, na njih smo bacali zemlju i kemijsku lužinu - rekla je Studey.

Ako daljnja istraga potvrdi Lucynu priču, moglo bi se pokazati da je njezin otac bio jedan od najgorih serijskih ubojica u američkoj povijesti. Studey vjeruje da je njezin otac tijekom tri desetljeća ubio između 50 i 70 žena. Preminuo je u ožujku 2013. u 75. godini života.

Na mjestu istrage pridružili su joj se šerif okruga Fremont Kevin Aistrope, dva zamjenika te vodič sa svoja dva psa.

- Vjerujem joj 100 posto da unutra ima tijela - rekao je Aistrope za Newsweek.

Donald Dean Studey na zglobovima je imao istetovirane riječi "ljubav" i "Mržnja". Sumnjiče ga da je mamio žene, većinom prostitutke pokupljene u obližnjoj Omahi (Nebraska) na svoju farmu, gdje ih je onda ubijao.

Studey je rekla da njezin otac ne samo da nije brinuo o  tome da će mu djeca saznati što radi, nego ih je prisiljavao da mu pomognu oko pokopa.

Sjeća se kako je za jednu žrtvu rekao: "ku**** je to zaslužila."

Većina žena imala je tamnu kosu, rekla je. Sve su bile bjelkinje. Pretpostavlja da je većina, osim 15-godišnje bjegunke, bila u dvadesetim i tridesetim godinama. 

- Kopaj, kopaj, kopaj - ponavljala je Studey uvijek iznova dok su se psi pomicali s mjesta na mjesto među osušenim grmljem.
Psi zvani Jojo i Jetti nanjušili su ostatke na četiri lokacije, od kojih su jednu oba detektirala kao mjesto na kojem bi tijela mogla biti zakopana.

Znanstvenici su podijeljeni oko učinkovitosti pasa obučenih za otkrivanje ljudskih ostataka. Neki misle da njihova sposobnost pronalaženja leševa ovisi o vremenu koje je prošlo od smrti, sastavu tla i razinama vlage, kao i o obučenosti svakog psa ponaosob. 

- Stvarno mislim da tamo ima kostiju. Teško mi je povjerovati da bi dva psa slučajno otkrila potpuno isto mjesto - rekao je šerif Aistrope.  

- Mnoge su žrtve u bunar dubok tridesetak metara pokopane odjevene i s nakitom - rekla je Studey. Dodala je kako je njezin otac čuvao zlatne zube kao trofeje.

- Sve što želim je da se ova mjesta iskopaju i da se te žene dolično pokopaju – dodala je. 

Snažne građe i kratko ošišane kose, Studey nije pokazivala previše emocija. Sebe je opisala kao "hladnu i distanciranu osobu".

Govorila je kako je njezin otac bio stalno pijan i "kratkog fitilja".

Ubadao je i pucao u žene, ali najčešće ih je ubijao tako što ih je mlatio ili udarao nogama u glavu.

Nije jasno jesu li Lucyna braća i sestre surađivali s vlastima. Njezin brat počinio je samoubojstvo u 39. godini.

Studey je rekla kako je tijekom godina svoju priču ispričala učiteljima, svećenicima i "organima za provođenje zakona diljem Iowe i Nebraske", pokušavajući nešto učiniti. Rekla je da je zadobila mnoge traume dok je prisiljavana na sudjelovanje u skrivanju tijela i da ih se neće riješiti sve dok se ne rasvijetli istina.

- Nitko me nije htio saslušati. Učitelj je rekao da obiteljske stvari trebamo rješavati kao obitelj, a policija da se ne može vjerovati sjećanju iz djetinjstva. Tada sam bila samo dijete, ali se sjećam svega - rekla je Studey, dodavši:

- Moj je otac cijeli život bio kriminalac i ubojica. 

Poznato je da je Donald Studey koristio više pseudonima. Rođen je kao Donald Dean Study, bez 'e'. Prodavao je drogu i oružje, skrivao ih u izdubljenom drveću, a zatim ih kamionima prevozio preko državne granice, uz česte posjete Arkansasu . S lakoćom je prolazio kroz mjesta inspekcije, rekla je, tako što su njegova djeca bila s njim na sjedalu kamiona.

Pedesetih godina jedno je vrijeme proveo u zatvoru u Missouriju zbog sitne krađe. Bio je zatvoren i u Omahi 1989. zbog vožnje u pijanom stanju. 

Policija je potvrdila da nikada nije odlazila u prikolicu u kojoj je živjela obitelj.

Obje Deanove žene umrle su prije njega. Policijski zapisi govore da je jedna umrla nakon što se zadavila električnim kablom, a druga se ustrijelila u glavu. 

Na pitanje je li ikada obrađivao zemlju, Lucy Studey je rekla: "Moj je tata bio previše lijen za poljoprivredu."

Prisjetila se kako ju je srednjoškolski savjetnik jednom pitao što planira učiniti sa svojim životom. Nasmijala se. Nikad nije razmišljala o tome da bi mogla biti živa nakon srednje škole. Kod kuće je provodila što je manje vremena mogla, radeći dodatne sate u obližnjoj trgovini. Studey je na kraju pobjegla pridruživši se američkoj vojsci, iako je rekla da je mrzila svoju službu.
Sjeća se kako se njezin otac žestoko naljutio nakon što ju je optužio da mu je ukrala više od 16.000 dolara. Danas priznaje da je optužba bila istinita. 

- Uzela sam taj novac. Uzela sam ga jer je to bio jedini način da povrijedim svog oca.

Na pitanje što sada osjeća o svom ocu, Studey je rekla: 

- Ne osjećam ništa prema njemu. Baš ništa. Željela sam pravdu dok je moj otac bio živ, ali njega više nema. Sada samo želim pristojan pokop za žrtve i odgovore na pitanja koje njihove obitelji imaju. 

Šerif je rekao da se Studey tretira kao svjedokinja, a ne kao osumnjičenica za bilo kakav zločin.

Iz šerifovog su ureda priopćili kako bi trošak bušenja bunara mogao iznositi oko 25.000 dolara, dok bi potpuno iskopavanje stajalo više od 300.000 dolara. Imanje na Green Hollow Roadu nije službeno mjesto zločina jer policajci još nisu otkrili nikakve posmrtne ostatke. 

Brojne agencije pretražuju zapise o Donaldu Studeyju i nestalim osobama kako bi vidjele podudara li se koji s opisom žena Lucey Studey. Tragaju i za podacima o najmanje dvojici muškaraca jednog u četrdesetim i jednog u dvadesetima, za koje ona kaže da su također pokopani u bunar. 

Newsweek nije odmah mogao utvrditi je li bilo podudarnih nestanaka na tom području tih desetljeća. Policija je rekla da, ako su ubijene bile prostitutke, moguće je da nikada nisu prijavljene kao nestale.

Ako se tijela pronađu u Thurmanu, napredak u tehnologiji i vođenju evidencije mogao bi barem omogućiti raspoznavanje žrtava.

- Danas je DNK jako raširen, ljudi stavljaju svoj DNK u sustave pokušavajući otkriti svoje rođake. To bi moglo pomoći - rekao je Aistrope. 

Lucey Studey činilo se da ju je potraga koju su proveli psi tragači konačno približila tome da se povjeruje u njezinu priču. Dok je stajala na grebenu gledajući pse, rekla je: 

- To je ono što govorim ljudima 45 godina. Rekla sam vam.

>> VIDEO Djevojčica (15) tukla majku u 3 ujutro jer joj nije dala na internet: Uzela čašu i pogodila je u glavu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije