Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASAKR U TEKSASU

Američka mora: Zemlja oružja i pokolja

Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.11.2017.
u 17:09

Teksaški krvnik Kelley poučavao je djecu Bibliju, a otpušten je iz vojske kao zlostavljač

Dan nakon masakra u baptističkoj crkvi u teksaškom gradiću Sutherland Springsu stanovnici se još uvijek pokušavaju oporaviti od šoka, a detalji pohoda pomahnitalog ubojice polako izlaze na površinu.

Obiteljski nasilnik

Krvnik je Devin Patrick Kelley, dvadesetšestogodišnjak iz obližnjeg grada New Braunfelsa, ljubitelj oružja, i pokazat će se, obiteljski nasilnik koji je prije pet godina optužen zbog zlostavljanja supruge i djeteta.

Kelley je četiri godine bio pripadnik američkih oružanih snaga, točnije zrakoplovstva, a zbog nasilja nad suprugom i djetetom osuđen je pred vojnim sudom i oduzet mu je čin, a 2014. nečasno je otpušten iz vojske. Nije poznato čime je zarađivao za život, tek je povremeno predavao u školi i to – Bibliju. Još je manje jasno što ga je natjeralo na gnjusan zločin u Sutherland Springsu, u crkvi među ljudima koje uopće nije poznavao.

Pucnjava u Teksasu
1/17

Nije napao spontano – bio je odjeven u vojnu odjeću, nosio je pancirku i koristio se poluautomatskom puškom AR-15, ubojitim oružjem čiju je fotografiju nekoliko dana prije masakra objavio na Facebook stranici napisavši: “Ona je zla kuja.” (She’s a bad bitch.) S obzirom na to da kamere oko i unutar baptističke crkve snimaju obrede, jer ih objavljuju i na svom YouTube kanalu, jasno je vidljivo kako je ubojica počeo pucati već ispred ulaza u crkvu, a kada je ušao u nju, pokosio je sve što je stajalo ispred njega. Najmlađa žrtva imala je samo pet godina, najstarija 72. Monstrum je usmrtio i trudnu ženu koja je stajala ispred njega, njezine roditelje i troje od njezine petero djece. Na pucnjavu je prvi reagirao susjed, također naoružan, koji je pripucao, a nakon što je Kelley pobjegao, slijedio ga je u vozilu i sustigao kod obližnjeg kanala u kojem je pronađeno propucano tijelo ubojice. Iako se nagađalo da ga je usmrtio građanin u potjeri ili policija, izgleda da se sam ubio.

Motiv ovog monstruoznog napada, najgoreg masovnog pokolja počinjenog u Teksasu Devin Patrick Kelley odnio je sa sobom u grob, kao što je i dalje nepoznato zašto je prije nešto više od mjesec dana u najgorem pokolju u novijoj povijesti SAD-a Stephen Paddock ubio 58 i ranio 550 ljudi na koncertu na otvorenom u Las Vegasu.

No, ono što još više zabrinjava jest činjenica da ni nakon ovog napada nitko od odgovornih u SAD-u nije niti pomislio o uvođenju strožeg zakona i regulacije nabave oružja. Odmah nakon vijesti o masakru, već po pravilu, počele su stizati poruke podrške, utjehe i poziva na molitvu, kako od lokalnih političara, javnih osoba, pa sve do predsjednika Donalda Trumpa. Stvar je u tome što ovakve reakcije neće spriječiti neke nove Kelleye ili Paddocke da naprave istu ili još goru stvar.

‘Kriva je bolest, a ne zakon’

U SAD-u oružje je dostupnije nego bilo gdje na svijetu i bez gotovo ikakve provjere ili kontrole može ga se nabaviti u trgovinama ili čak naručiti putem internetske trgovine, pa vam dostavljač donese automatsku pušku na vrata. Da je dostupnost oružja glavni problem ovakvih zločina, vidljivo je i ako usporedimo mentalitetom slične države poput Kanade ili Australije, gdje ovakvih masakara nema. Odgovor treba potražiti i u činjenici da u tim zemljama nema ni moćnog Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA), koje već desetljećima blokira politički vrh u donošenju strožih zakona. Donald Trump rekao je da je pokolj u crkvi povezan s “mentalnom bolešću”, a ne sa zakonom o nošenju oružja.

Lakše doći do automatske puške, nego do piva

Prema posljednjim službenim podacima, u SAD-u ima više komada vatrenog oružja nego stanovnika, a dostupnost i mogućnost nabave je skandalozna. U pojedinim državama teže ćete kupiti alkohol u trgovini nego automatsku pušku. Za alkohol vam, naime, treba identifikacijski dokument koji dokazuje da ste punoljetni. Zato ne začuđuje što su se u posljednjih deset godina dogodili najveći pokolji u SAD-u. Prije ovog zadnjeg u Sutherland Springsu, u Las Vegasu je Stephen Paddock, pucajući s prozora hotela, ubio 58 ljudi. Prošle godine ubojica je u gay baru u Orlandu ubio 49 ljudi. Amerikanci još pamte 2007. kada je jedan je student u Virginiji poubijao trideset dvoje svojih kolega i jednog od profesora, a 2012. u osnovnoj školi Sandy Hook ubojica je usmrtio 20 djece, šest učitelja i svoju majku.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar mofo
mofo
22:37 07.11.2017.

Pa vi niste čisti, kakve strože kontrole prodaje oružja kad je lik tako i tako imao nelegalno nabavljeno oružje.. kad je nečasno otpušten iz vojske automatski ne smije zakonski nabavljati oružje, tako da taman da je potpuno zabranjeno oružje, opet bi se ovo dogodilo.. mislim, zaustavio ga je građanin sa oružjem, šta bi bilo da nije...

HO
homofob
11:10 08.11.2017.

U Kanadi je slican tip usao u predavaonu na faksi, sjeo za katedru i pobio 76 studenata- punio i pucao i nitko mu se nije mogao oduprijeti! U Australiji i Velikoj Britaniji je vatreno oruzje u rukama civila zabranjeno preko 30 godina te oni koji postuju zakone ga vise nemaju a ljubitelji bezzakonja neometano pucaju kako im se hoce!

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:31 08.11.2017.

On je terorist zaluden vjerom. Vjera mu popila mozak. Sljedbenik vanbracnog Marijinog sina I njenog ljubavnika stolara. Nikakve razlike izmedu njega I sledbenika pedofila. Nikakvu tajnu on nije odnio u grob, zamislio je da su vragovi usli u te ljude I istjerivao ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije