Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilo kuda, oni svuda: Predsjednička kampanja nastavak je prijašnjih odnosa izbornih stožera prema urednosti Karlovca

Ako plakati govore o njima...

plakat
Dominik Grgurić / Pixsell
30.11.2009.
u 17:33

Slabo nam se piše ako je predsjedničkim kandidatima svejedno hoće li njihovi likovi i poruke biti na stablima, kandelabrima...

Plakati, obavijesti, i druga priopćenja na području Karlovca smiju se isticati isključivo na oglasnim pločama i panoima, na oglasnim stupovima i u oglasnim ormarićima, obavijest je Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, koja je objavljena na internetskim stranicama Grada početkom aktualne predizborne kampanje.

Odmah potom slijedi i upozorenje: “Protiv počinitelja, odnosno osoba čiji se interes promiče plakatima na nedopuštenim mjestima, provodit će se prekršajne sankcije uz obvezu naknade počinjene štete, odnosno troškova uklanjanja nepropisno istaknutih plakata.”

Jesu li kazne premale
Unatoč tom jasnom stavu, stožeri nekih kandidata za najvišu državnu dužnost odlučili su postaviti svoje reklame gdje ih je volja.

Pa je tako stožer Milana Bandića, kandidata koji se već proglasio hrvatskim predsjednikom, u povodu svoga nedjeljnog posjeta gradu na četiri rijeke "ukrasio" stupove javne rasvjete i stabla po parkovima plakatima svoga poslodavca. I Nadan Vidošević je samoproglašeni treći predsjednik Republike.

I baš kao Bandićevi suradnici, i njegovi su postavili stotine plakata po karlovačkim kandelabrima. Ondje se nalaze i plakati s likom HNS-ova kandidata za trećeg dožupana iz redova srpske nacionalne manjine Pavla Škaljca, unatoč Odluci o komunalnom redu.

Nema kažnjenih
No, ta odluka ipak omogućuje odstupanja.

– Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove izdaje posebna rješenja za postavljanje plakata na stupove javne rasvjete. Reklamni plakati moraju biti u obliku sendviča, moraju biti vezani, ne smiju prekrivati druge postavljene plakate te ne smiju ometati prolaznike – kaže viša stručna referentica za protokol i odnose s javnošću Grada Andreja Barberić.

Ipak, takve iznimke političarima nisu odobrene. Iako je moguće pravne osobe, prekršitelje tih odredbi Odluke o komunalnom redu, kazniti novčanom kaznom od 500 do 2000 kuna, odnosno odgovorne u tome stožeru sa 200 do 500 kuna, gradska uprava nije odlučila to napraviti.

– Tijekom predizborne kampanje nitko nije kažnjen, nego su poslana rješenja o uklanjanju plakata s mjesta koja nisu za to predviđena – kaže A. Barberić.

Predizborni plakati moraju se ukloniti dan po okončanju izbora. U suprotnom će to učiniti komunalni redari na trošak stožera predsjedničkih kandidata – zapisano je u Odluci.

Kandidati bi trebali biti svjesni da će njihov odnos prema urednosti grada na četiri rijeke utjecati na to kako ih Karlovčani procjenjuju. A poštivati gradske komunalne propise stvar je i vjerodostojnosti onih koji se zalažu za poštivanje pravne države, što neizostavno ističu svi kandidati za predsjednika Republike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije