Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA DVA ZAKONA

Ako krenu kazne za nenošenje maski, mogle bi iznositi od 1000 do 5000 kn

Šibenik: Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.07.2020.
u 21:14

- Nije poanta u kaznama, no imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena - rekao je ministar Davor Božinović.

Od ponedjeljka obvezne su maske u svim zatvorenim javnim prostorima, međutim u ovom trenutku nema kazni u slučaju da ih ne nosite. U slučaju da se ipak donese odluke o mogućim kaznama za nenošenje maski, Nacionalnom stožeru civilne zaštite na raspolaganju su kazne prema dva zakona. 

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, fizičkoj osobi može biti izrečena kazna od 1000 do 10.000 kuna ako ne izvršava mjere civilne zaštite. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektor može za svaku povredu zakona na licu mjesta izreći kaznu od 5000 kuna. 

Kako doznaje 24sata, oformljeni su timovi koje čine po jedan policajac i djelatnik civilne zaštite, koji će, kao i dosad noćne klubove, obilaziti i druga javna mjesta te izricati usmene i pismene opomene. Državni inspektorat kaže kako su do sada obavili oko 1000 nadzora u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama kako bi vidjeli nose li oni koji trebaju masku. Do sada nije izrečena niti jedna kazna, koja za poslodavca može iznositi 5000 kn. 

- Nije poanta u kaznama, no imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena - rekao je ministar Davor Božinović.

VIDEO: Pridržavaju li se građani novih mjera i nošenja maski: "Ne treba se raditi prevelika strka, držite se pravila!"

Komentara 5

KA
Kalimero4
06:14 15.07.2020.

Kazne su previsoke(visina mjesečne plaće)Svatko ima pravo pogriješiti.200-300 kuna bi bile najrealnije.

YO
yocablokirando2022god
21:31 14.07.2020.

Nije li isti taj stožer prije dva mjeseca tvrdio da maske nisu učinkovite....

DU
Deleted user
21:20 14.07.2020.

Upozoriti, pa kazniti. Danas u Zgb. u Avenue Mallu, cura koja prodaje e-cigarete pari li ga pari...masku nosi ponosno na bradi, a užurbani i prestrašeni kupci štreberski ulaze s maskama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije