Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbijanski ministar:

'Ako je Tesla Hrvat, onda je to i vojvoda Đujić, a ban Jelačić je srpski vojskovođa'

Nikola Tesla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
29.08.2019.
u 13:42

Kada bih ja prihvaćao logiku hrvatske kolegice, onda bih je mogao zamoliti da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku bana Jelačića, dodatno uklešu da je riječ o srpskom vojskovođi hrvatskog porijekla, rekao je Vladan Vukosavljević

Nastavljaju se polemike oko prisvajanja velikog znanstvenika Nikole Tesle. Ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević sada je rekao da je, ako je Tesla hrvatski izumitelj, ban Josip Jelačić onda srpski vojskovođa hrvatskog porijekla jer je rođen u Novom Sadu.

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u Lici te je poznata njegova izreka da se jednako ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, a polemika oko toga kome on zapravo pripada malo se više razbuktala u posljednje vrijeme, nakon najave da će se Hrvatska na EXPO-u 2020. predstaviti kao zemlja velikih umova među kojima je i Tesla.

- Kada bih ja prihvaćao logiku hrvatske kolegice, onda bih je mogao zamoliti da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku bana Jelačića, dodatno uklešu da je riječ o srpskom vojskovođi hrvatskog porijekla. To je potpuno identična logika - rekao je ministar u razgovoru za Nedeljnik, koji je na naslovnici intervju predstavio uz naslov "Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić", s obzirom na to da je zloglasni četnički vojskovođa također rođen u Hrvatskoj.

- Ako ćemo već ići tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto se može reći i da je vojvoda Momčilo Đujić hrvatski vojskovođa srpskog porijekla - rekao je Vukosavljević.

Kaže da je Tesla nesumnjivo Srbin, da je razumno reći da je zbog svoje genijalnosti i doprinosa zapravo građanin svijeta, ali da to vrijedi i za Voltairea, Dostojevskog, Einsteina...

VIDEO Lik Nikole Tesle projiciran na zagrebačkim fontanama:

Ključne riječi

Komentara 220

IM
Immanuell
14:22 29.08.2019.

Tesla zapravo nikada nije izrekao da se ponosi svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom. Izjava je to nekoga drugoga, a stavljena je u kontekst Tesli isključivo u političke svrhe.

Avatar TheJack
TheJack
15:14 29.08.2019.

To o srpstvu i hrvatskoj domovini je cista komunistica izmisljotina sa ciljem "uravnjivanja" stvari.

Avatar prahrvat
prahrvat
14:14 29.08.2019.

tesla nije hrvat, ali odrastanje u austro ugarskoj omogućilo mu je dobro školovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije