Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavko LInić

Ako hrvatski državljanin ima 11 milijuna dolara a nije platio porez, to je kazneno djelo

slavko linić
11.02.2015.
u 11:40

Rekao je i dan nema račun u stranoj banci. "Ne, iako su me neki optužili da imam račune u talijanskim bankama. Nemam ni jednog deviznog računa u inozemstvu. To pokušavam i na sudovima dokazati."

Gostujući u emisiji televizije N1 bivši ministar financija i saborski zastupnik Slavko Linić komentirao je i slučaj Hrvata kojina računu HSBC-a ima 11 milijuna dolara.

- Na tih 11 milijuna dolara nije plaćen porez jer bi bio registriran. Treba utvrditi radi li se o građaninu Hrvatske, ako jest, to je kazneno djelo ako nije plaćen porez. Treba i utvrditi ako se ne radi o Hrvatu, kako je netko na račun Hrvatske zaradio tolike novce, istaknuo je Linić te dodao: "Ako ste na PDV-u prevarili, tada ste ukrali od države. To je direktna krađa i kazneno djelo. A ako uzmemo u obizr da druge stvari nisu bile čiste, radi se o prijevarama."

Slavko Linić kaže da država ima efikasne instrumente za sprečavanje utaje poreza. "Ministarstvo financija i Ured protiv pranja novca obučeni su za to. I dok smo bili izvan EU sve se pratilo. Tada je bilo nekoliko intervencija. No sada je to teže jer računi nisu pod posebnom kontrolom, ali međunarodna razmjena je dobra i tako se može otkriti prijevara", rekao je Linić naglaivši kako je "2013. formiran ured za velike porezne prijevare. Obučili smo kadar, zajedno sa Svjetskom bankom. No sada ovdje treba iskustva i snage jer se trebate suprotstaviti jakim odvjetnicima."

Rekao je i dan nema račun u stranoj banci. "Ne, iako su me neki optužili da imam račune u talijanskim bankama. Nemam ni jednog deviznog računa u inozemstvu. To pokušavam i na sudovima dokazati."

Zašto Hrvatska do danas nije dobila 5 milijuna eura koje je Robert Ježić trebao uplatiti u državni proračun, pitao ga je urednik Ladišić. 

"To je posao suda. Sud je taj koji mora izdati naloge za plijenidbu sredstava. To nije posao porezne uprave. Usmeno je izdan nalog za vraćanjem, no ne znam gdje je zapelo s pisanim putem", odgovorio je Linić.

>> I hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u: Na 40 računa 33 milijuna dolara

Komentara 6

DU
Deleted user
14:31 11.02.2015.

Da bi to bilo kod nas kazneno djelo uveliko ovisi o političkom partijanju

BA
bajo2
12:28 11.02.2015.

ja sam isto hr. drzavljanin,nisam u hr zaradio nista. hvala bogu ni ne dolazim na neke sulude ideje o tome, iako je bilo ponuda..imam u 4 drzave konta,u dvije sef.bas me interesuje tko ce.da mi kuca na vrata i da me proziva po tome pitanju,i da samo spomene moje ime u nekoj banci i na nekoj listi.razmislio bih gdje bih ga tuzio u strasburu, ili u americi da malo vise kosta!

HR
hrc001
15:58 11.02.2015.

Liniću koliko si se humanitarne pomoći nakro u ratu ,sve što je išlo preko Rijeke, od slepera sireva do čiste gotovine,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije