Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJA ŠEFU SDP-A

Ako Bernardić želi izbacivati, neka računa na desetak ljudi manje u Klubu

Davor Bernardić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
30.09.2017.
u 09:39

Navodno će glasanje o povjerenju Bernardiću biti javno, što će se tumačiti kao strah predsjednika SDP-a od rezultata

Nakon što je dobio gotovo jednoglasnu potporu Predsjedništva SDP-a šef te stranke Davor Bernardić danas će doznati i kako diše Glavni odbor. Na sjednici koja na Iblerovu trgu počinje u 10 sati prva točka dnevnog reda je glasanje o povjerenju predsjedniku stranke tako da će se odgovor dobiti relativno brzo.

Međutim, mnogo toga ovisit će o načinu na koji će se glasati. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina za Novi list kazao je da će glasanje biti javno, dok je pak Krapinsko-zagorski SDP na sjednicu Predsjedništva u srijedu navečer uputio zahtjev da glasanje bude tajno. I član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u intervjuu Večernjem listu ponovio je da bi zbog demokratskih standarda bilo dobro da glasanje bude tajno.

No vjerojatnije je da će Bernardić u ovom trenutku gledati “kako da preživi”, odnosno da dobije što veću potporu u Glavnom odboru od toga je li procedura demokratska ili nije. S druge strane, bude li glasanje doista javno (a o čemu će se vjerojatno također odlučivati glasanjem) sasvim je izvjesno da će se takav čin tumačiti kao Bernardićev strah od rezultata i kao njegova slabost.

Kao što se svojedobno kod glasanja o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a odluka Zorana Milanovića da se ono provede tajno tumačila kao njegova hrabrost i na koncu pobjeda kada je Linić doista i izbačen iz SDP-a. I to unatoč vrlo tijesnom rezultatu koji je zapravo pokazivao da je Milanović dobio potpuno podijeljen Glavni odbor, a samim time i stranku.

Još uvijek je nepoznanica i što će biti s glavnim Bernardićevim kritičarima Milankom Opačić i Mirandom Mrsićem čije je izbacivanje već zatražilo vodstvo zagrebačkog SDP-a.

Sigurno je da će se o tome na Glavnom odboru povesti žestoka rasprava kao i vjerojatno o svim ostalim SDP-ovim zastupnicima koji su zadnjih dana istupali protiv šefa stranke. Ipak, upitno je hoće li se Davor Bernardić doista usuditi izbaciti ikoga od svojih kritičara iz stranke.

Pogotovo nakon što su mu zaprijetili da u tom slučaju može računati na do desetak zastupnika manje u Klubu koji bi prvo bili nezavisni, a potom vjerojatno osnovali i vlastitu stranku.

Prije same sjednice Glavnog odbora održat će se i sjednica Predsjedništva koja će se, po potrebi, održati i u toku sjednice Glavnog odbora. 

Komentara 19

DU
Deleted user
09:50 30.09.2017.

Ako ima i malo mozga, na Iblerovom poslije podne, rasprodaja opanaka.

Avatar Apsalar
Apsalar
09:47 30.09.2017.

Ma koju će stranku izbačeni osnovati!? Pored tolikih "veličina" i "pameti", nova bi stranka propala prije nego bi nastala. Ego tih "socijalista" nemjerljiv je.... Trula buržoazija i salonska ljevica. Među svima njima nema 25 godina stvarnog radnog staža.

IL
ilijan1a
09:54 30.09.2017.

Bero dok ih se god ne riješiš rovarit će ti po stranki i raditi ti o glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije