Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUBOL ogorčen

'Akcija 'Prekinimo šutnju' ističe samo negativna iskustva iz rodilišta'

bebe,rodilište,novorođenčad
Foto: Marijan Šušenj/PIXSELL
05.12.2014.
u 20:59

Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju "Prekinimo šutnju" pogrešan i potencijalno kontraproduktivan,navode iz HUBOL-a

Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL-a) nezadovoljne su načinom na koji Udruga Roda provodi akciju "Prekinimo šutnju" a kojom upozorava javnost sa svim oblicima nasilja nad ženama, s posebnom pažnjom na opstetričko nasilje u rodilištima. Smeta ih što se u javnost iznose isključivo negativna iskustva iz rodilišta u kojima se, tvrde, velika većina poroda obavlja na stručan, human i profesionalan način.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Jedan od proklamiranih ciljeva djelovanja Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) jest unapređenje kvalitete, sadržaja i vrste zdravstvene usluge u bolničkim ustanovama pa tako i poroda. HUBOL najoštrije osuđuje nasilje bilo kakvog oblika nad bilo kime, a poglavito nad ljudima koji imaju zdravstvene potrebe, odnosno onima kojima je nužno pružiti medicinsku pomoć. Trudnice i rodilje zaslužuju posebnu skrb i pažnju i neprihvatljivo nam je da im porod bude traumatično iskustvo prilikom kojeg im se narušava ljudsko dostojanstvo. Zalažemo se i uvijek ćemo se zalagati za međusobno uvažavanje i stvaranje povjerenja između zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju "Prekinimo šutnju" pogrešan i potencijalno kontraproduktivan. Iz osobnog iskustva, ali i iskustva brojnih žena koje su rodile u Hrvatskoj, odgovorno tvrdim da se gotovo svi porodi u hrvatskim rodilištima obave na krajnje profesionalan, human, stručan i brižan način pri čemu se ne narušava ljudsko dostojanstvo rodilje. Nažalost ponekad, što iz objektivnih a što iz subjektivnih razloga, žene nisu zadovoljne tretmanom koji su imale tijekom poroda. I jedan takav slučaj previše je! Njega se ni po što ne smije zanemariti, ali niti nametnuti javnosti kao obrazac načina obavljanja poroda u hrvatskim bolnicama. Tendencioznim pristupom, pa i uz najbolje namjere, bezrazložno se unosi nemir među trudnice i narušava povjerenje između zdravstvenih djelatnika i rodilja koje je iznimno važno za uspješan i netraumatičan porod. Smatramo da sve pojedinačne slučajeve ugrožavanja određenih prava, a poglavito provođenja nasilja nad ženama tijekom poroda, treba čim prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj je došlo do neželjenog incidenta te na osnovu objektivno utvrđenih činjenica poduzeti sve potrebne mjere da se isto ne ponovi, a odgovorni sankcioniraju. Javnost treba objektivno informirati o svim aspektima vezanim uz provođenje peripartalne zaštite. Hrvatska rodilišta mjesta su sigurnog, stručnog i humanog okružja, u kojem zdravstveni djelatnici holistički pristupaju rodiljama, a ljudski život doživljavaju najvećom ovozemaljskom vrijednošću - naveo je u priopćenju javnosti dr. Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a te specijalist ginekologije i porodništva.

>>Prekinimo šutnju: Majke iz cijele Hrvatske dijele strašna iskustva s poroda

>>Rode traže pravo na izbor – porođaj kod kuće ili u bolnici

Komentara 12

Avatar abakus
abakus
22:47 05.12.2014.

Ne, dr. Goluža. Cijenim liječničku struku i za naše bolnice i liječnike u pravilu imam samo riječi pohvale, ali kad je riječ o odjelima na kojima se obavljaju porođaji, mogu samo potvrditi sve ono o čemu govori udruga Roda, i to na osnovu onoga što sam vidio i čuo vlastitim očima te na temelju iskustva moje supruge. Situacija je katastrofalna, odnos prema ženama ponižavajući i loš, kakav ni na jednom drugom odjelu nisam vidio, "babice" grube i nezainteresirane, a sestre na odjelu babinjača nastavljaju tu negativnu praksu. Prema tome, niste u pravu. I umjesto ogorčenih priopćenja, pobrinite se radije da osoblje na tim odjelima nauči nešto o potrebi uljudnog ponašanja prema rodiljama.

NV
novo vriijeme
08:59 06.12.2014.

Udruga ima pravo sakupiti sva negativna iskustva iz hrvatskoh rodilišta i ako je njihov broj prevelik Ministarstvo nešto mora poduzeti .

FR
frka123
08:45 06.12.2014.

Uopće se ne čudim što dr. Goluža negativno ocjenjuje Rodinu kampanju kad i sam sudjeluje u praksama protiv kojih se Roda bori. Naime, taj je "krasni" liječnik urlao kao luđak na moju sestru dok je u predrađaoni bila na CTG-u jer je rekla da ne želi na inducirani odmah nego želi pričekati svog liječnika koji dolazi ujutro da se s njim dogovori što je potrebno. Inače, zadržali su je samo zato jer je par dana prešla očekivani datum poroda, a plodna voda je bila ekstra mliječna. CTG je bio savršeno uredan i svi nalazi ok. A dr. Goluža je na njenu molbu da pričeka svog liječnika zaurlao, citiram: "Neću vam ja biti kriv kad vam dijete umre!" Ja sam sa sestrom bila na telefonu i sama ga čula kako to viče. U više sam navrata sestru nagovarala da pošalje prigovor na bolnicu i ministarstvo, ali ona nažalost nije skupila hrabrosti prekinuti šutnju. Ovo što se događa u hrvatskim rodilištima jednostavno nije normalno i, cijenjeni dr. Goluža, a i svi ostali, ne da je "Prekinimo šutnju" pogrešna i kontraproduktivna kampanja već je i preblaga s obzirom na to što se sve događa. Iz bliskog kruga prijatelja znam najmanje 10 primjera fizičkog i psihičkog nasilja nad ženama tijekom poroda, od kojih su se mnogi dogodili upravo u Petrovoj (mada ni u drugim rodilištima stanje nije pretjerano bolje). Skakanje po trbuhu, nasilno trganje cerviksa, emocionalne ucjene o ugroženosti djeteta samo da žena zašuti, neodgovaranje na pitanja, epiziotomija bez ijedne riječi kao da se reže komad papira a ne dio tijela, davanje dripa samo da se završi čim prije, vrijeđanje i još mnogo drugih stvari NISU NORMALNE i NE SMIJU SE DOGAĐATI! Liječnici i rodije, osvijestite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije