Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUBOL ogorčen
Povratak na članak

'Akcija 'Prekinimo šutnju' ističe samo negativna iskustva iz rodilišta'

Podržavamo aktivnosti koje će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, no smatramo da je način na koji Udruga Roda provodi akciju "Prekinimo šutnju" pogrešan i potencijalno kontraproduktivan,navode iz HUBOL-a

Komentari 12

Avatar abakus
abakus
22:47 05.12.2014.

Ne, dr. Goluža. Cijenim liječničku struku i za naše bolnice i liječnike u pravilu imam samo riječi pohvale, ali kad je riječ o odjelima na kojima se obavljaju porođaji, mogu samo potvrditi sve ono o čemu govori udruga Roda, i to na osnovu onoga što sam vidio i čuo vlastitim očima te na temelju iskustva moje supruge. Situacija je katastrofalna, odnos prema ženama ponižavajući i loš, kakav ni na jednom drugom odjelu nisam vidio, "babice" grube i nezainteresirane, a sestre na odjelu babinjača nastavljaju tu negativnu praksu. Prema tome, niste u pravu. I umjesto ogorčenih priopćenja, pobrinite se radije da osoblje na tim odjelima nauči nešto o potrebi uljudnog ponašanja prema rodiljama.

VL
NV
novo vriijeme
08:59 06.12.2014.

Udruga ima pravo sakupiti sva negativna iskustva iz hrvatskoh rodilišta i ako je njihov broj prevelik Ministarstvo nešto mora poduzeti .

VL
FR
frka123
08:45 06.12.2014.

Uopće se ne čudim što dr. Goluža negativno ocjenjuje Rodinu kampanju kad i sam sudjeluje u praksama protiv kojih se Roda bori. Naime, taj je "krasni" liječnik urlao kao luđak na moju sestru dok je u predrađaoni bila na CTG-u jer je rekla da ne želi na inducirani odmah nego želi pričekati svog liječnika koji dolazi ujutro da se s njim dogovori što je potrebno. Inače, zadržali su je samo zato jer je par dana prešla očekivani datum poroda, a plodna voda je bila ekstra mliječna. CTG je bio savršeno uredan i svi nalazi ok. A dr. Goluža je na njenu molbu da pričeka svog liječnika zaurlao, citiram: "Neću vam ja biti kriv kad vam dijete umre!" Ja sam sa sestrom bila na telefonu i sama ga čula kako to viče. U više sam navrata sestru nagovarala da pošalje prigovor na bolnicu i ministarstvo, ali ona nažalost nije skupila hrabrosti prekinuti šutnju. Ovo što se događa u hrvatskim rodilištima jednostavno nije normalno i, cijenjeni dr. Goluža, a i svi ostali, ne da je "Prekinimo šutnju" pogrešna i kontraproduktivna kampanja već je i preblaga s obzirom na to što se sve događa. Iz bliskog kruga prijatelja znam najmanje 10 primjera fizičkog i psihičkog nasilja nad ženama tijekom poroda, od kojih su se mnogi dogodili upravo u Petrovoj (mada ni u drugim rodilištima stanje nije pretjerano bolje). Skakanje po trbuhu, nasilno trganje cerviksa, emocionalne ucjene o ugroženosti djeteta samo da žena zašuti, neodgovaranje na pitanja, epiziotomija bez ijedne riječi kao da se reže komad papira a ne dio tijela, davanje dripa samo da se završi čim prije, vrijeđanje i još mnogo drugih stvari NISU NORMALNE i NE SMIJU SE DOGAĐATI! Liječnici i rodije, osvijestite se!

VL
KI
-KIKKI-
11:08 06.12.2014.

Ja ako ću ikada rađati to će biti u privatnoj klinici, ne patim nešto na luksuz, ali ovo je vrijedno toga, a ne da me mrcvare..

VL
VR
Vojislav_Radakovic
02:10 07.12.2014.

Mojem prijatelju su zamijenili nalaze, pa je tako ispalo da boluje od raka... Bila su to ugodna dva dana za njega... Lijecnica se ispricala, nakon sto je sam morao utvrdjivati da li je to doista njegov nalaz... Pedeset telefonskih poziva, tri odlaska u bolnicu, itd.... Nisu samo rodilje u pitanju... Naravno da ima postenih i savjesnih lijecnika, ali ima i onih, kojima drzavne bolnice sluze kao cekaonice za njihove privatne ordinacije...

VL
ZO
zorica1spanic
11:39 10.12.2014.

Ne, postovani doktore Goluza. Svaka cast lijecnicima i struci, ali isto tako mislim da na odjelima na kojima se obavljaju porodaji vlada uzas iz svog vlastitog primjera. Rodila sam sina u jednoj od zagrebackih bolnica, gdje je istovremeno ponasanje sestara kao strucnog osoblja bilo katastrofalno. Dva tjedna prije termina pocela mi je curiti plodna voda, kad sam stigla u bolnicu davali su mi dripove i mucili me 12 sati , da bi zakljucili da je beba mala i da moram na carski rez. Nakon carskog reza , cetvrti dan sam trebala biti poslana kuci. I da nisam bila toliko uporna i govorila viziti i svima drugima da mi nije dobro, i da ne mogu do toaleta sad bi bila ko zna gdje. Nakon toga otkriven mi je hematom velicine dvije muske sake. Odmah drugi dan odstranili su mi hematom, nakon cega sam dobila temperaturu, pila sam antibiotike, prekinula dojenje. Sama sam svaki dan mjerila temperaturu i vodila evidenciju. Sama sam previjala rez, jer sterilnih gaza vecinom nije bilo. Uzeti su mi uzorci hemokultura, izvukla sam se za jednu nit. Bila sam u bolnici 21 dan, i promatrala sam sestre kako rade i mogu vam reci da je to neprofesionalno, neuko i nadasve ponizavajuce za takve ustanove.I to nije sve , od dana poroda do danas menstruaciju nisam dobila - niti nakon 30 mjeseci. Ljecenje je u tijeku s hormonima, i raznim pretragama. Dijagnosticiran mi je sindrom..Postovani doktore uz duzno postovanje ali recite vi meni tko mi moze vratiti moje zdravlje, i to da nikad vise necu imat dijete..NITKO

VL
DU
Deleted user
23:06 05.12.2014.

Jedna doktorica je prema meni bila toliko gruba da sam se čak i rasplakala. Poslije poroda sam imala neka naknadna krvarenja i nakon 40 dana pa sam završila opet kod te doktorice. Da vidite kako je samo bila ljubazna kad mi je htjela uvalit neki eksperimentalni lijek. Bila sam Bogu zahvalna na svu grubost koju sam od nje doživila ranije inače bi vjerovala da moram uzeti taj lijek, ostala bih u bolnici jer su rekli da me moraju nadzirati i ne bih mogla dojit novorođenče. Lijepo sam se nasmijala, zahvalila, potpisala da neću ostati u bolnici. Nikakvih problema nisam imala, to je samo malo krvi bilo zaostalo i to se vidjelo na ultrazvuku.

VL
KI
kikica
11:04 06.12.2014.

Sramotno! Ovdje se namece pitanje kako je moguce da u rodilistima neke civilizirane zemlje smije biti ikakvih neugodnih iskustava zena od strane medicinskog osoblja, a ne u ovolikom broju?! Vrijeme je da se prokazu ti divljaci po rodilistima i tako izdvoji one koji svoj posao obavljaju predano i humano!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.