Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže smrtnu kaznu

Afganistanci: Amerikanci, odmah idite iz naše zemlje!

paljenje
Reuters/PIXSELL
13.03.2012.
u 18:50

Američka državna tajnica Hillary Clinton “gasi vatru”: Ne smije doći do promjene plana o povlačenju.

Pokolj 16 civila u Afganistanu mogao bi ubrzati povlačenje američkih vojnika iz te zemlje zato što su se nakon niza teških incidenata nagomilale napetosti. Zbog činjenice da su sve žrtve bile nevini civili, uglavnom žene i djeca, afganistanska javnost i sve brojniji prosvjednici traže da američki vojnici napuste Afganistan bez ikakve odgode, da vlasti u Kabulu prekinu sve pregovore o strateškom partnerstvu s Washingtonom te da se američkom vojniku koji je na spavanju pobio civile sudi u Afganistanu.

Smrtna kazna za ubojicu

Tenzije nisu smanjile ni izjave ministra obrane Leona Panette da će ubojici suditi američko vojno pravosuđe i da će on gotovo sigurno dobiti smrtnu kaznu. Panetta, ali i drugi zapadni lideri, pokušavaju ovaj pokolj opisati kao izolirani incident jer strahuju da bi se u kratkom vremenu cjelokupna zapadna strategija za stabilizaciju Afganistana mogla pretvoriti u prah i pepeo.

Napetost pokušava smiriti i američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je kazala da ubojstva koja su se dogodila u nedjelju nije moguće ničim objasniti niti opravdati, ali da taj nesretni događaj ne smije dovesti do nagle i neplanirane promjene planova za povlačenja iz Afganistana.

Pucnjava na molitvi

Komemoracije za ubijene iskoristili su i talibani, koji su u otvorili vatru na visoko izaslanstvo vlasti iz Kabula, članovi kojega su došli na posljednji ispraćaji i molitve za poginule. U trenutku kada je otvorena vatra u džamiji su se, među ostalima, nalazila i dvojica braće predsjednika Hamida Karzaija, glavni zapovjednik afganistanske vojske, guverner i načelnik policije provincije Kandahar. Snage sigurnosti brzo su reagirale pa nitko od visokih gostiju nije ranjen, no ovaj incident pokazao je da, uz neprijateljstvo prema stranim vojnicima, postoji dubok jaz između raznih frakcija u samom Afganistanu.

Britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama sastat će se danas kako bi postigli dogovor o planovima za okončanje sudjelovanja američkih i britanskih vojnika u borbenim misijama u Afganistanu do sredine iduće godine.

Komentara 48

OB
-obrisani-
19:16 13.03.2012.

jel oni to pale međunarodni simbol crvenog križa ili kršćanstva

TO
Toni50
19:26 13.03.2012.

Afganistanci: Amerikanci, odmah idite iz naše zemlje! Pazi da nebi oni nisu glupi kao Rusi , zato nisu ni došli sami nego sa pedesetak super jakih saveznika ... Ono što se osvoji krvlju nepušta se lako i ikako ?

WA
wahr
20:46 13.03.2012.

Gospodari Kaosa go home!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije