Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afera bankomat: Čolaku i Čiliću 30 dana pritvora

policija pred hpb-om
Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2010.
u 15:16

Slaven Čolak i Davor Čilić terete se za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti bivših čelnika HPB-a Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića.

Slavenu Čolaku i Davoru Čiliću, novoosumnjičenima u nastavku akcije policije i USKOK-a Bankomat zbog “izvlačenja” deset kredita od najmanje 41 milijun kuna iz Hrvatske poštanske banke, sudac istrage Krešimir Devčić danas je odredio jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac, naime, smatra da bi osumnjičenici zbog svojih poslovnih odnosa te poznanstava mogli ometati istragu.

Tvrde da nisu krivi

– To je apsurdno jer su do sada svi mediji izvještavali o HPB-u. Da je netko htio utjecati na svjedoke, već je to mogao učiniti – komentirao je tu odluku Tomislav Grahovac, odvjetnik Davora Čilića. Odvjetnica Slavena Čolaka Jasna Novak nije pak željela komentirati odluku suca.

Davor Čilić je zajedno sa Slavenom Čolakom, koji je u javnosti poznat kao vlasnik samoborskih bazena Šmidhen u koje je kanio uložiti 150 milijuna eura, uhićen u četvrtak u Zagrebu. Nakon ispitivanja u policiji, prebačeni su u sjedište USKOK-a u Gajevoj, gdje su gotovo do ponoći iznosili obranu.

Neslužbeno doznajemo da su izjavili kako se ne osjećaju krivima za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti bivših čelnika HPB-a Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića koji su im i omogućili dobivanje kredita bez ikakvih instrumenata osiguranja.

Policija je ponovno USKOK-u prijavila i trojku iz HPB-a zbog zloporabe položaja i ovlasti, ali i Borisa Šimunića, jednog od korisnika rizičnih kredita koji se trenutačno nalazi u Remetincu. Daljnjom je obradom utvrđeno da je Slaven Čolak s njime preko zajedničke tvrtke dobivao neke od spornih kredita HPB-a.

Već poznat pravosuđu

Boris Šimunić je, inače, u Čolakovo ime i sudjelovao na licitaciji za prodaju samoborskih bazena te je ostalim ponuđačima nudio novac kako bi odustali od kupnje Šmidhena.

Slaven Čolak, poduzetnik iz Širokog Brijega koji je na kraju i kupio Šmidhen za 34 milijuna eura, otprije je poznat pravosuđu. Prošle ga je godine, naime, sudac Vladimir Vinja na zagrebačkom Županijskom sudu osudio na bezuvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora zbog toga što je pokušao podmititi policajca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije