Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suvlasnik Fairtradea:

'Agrokorove dionice kupili smo zbog Mercatora'

Miho Glavić predsjednik je uprava i suvlasnik tvrtki AWT International i Fairtrade, poslovni je partner Agrokora, a njegova tvrtka AWT pokrenula je predstečajnu nagodbu zbog neisplaćenih mjenica Konzuma
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
20.10.2017.
u 12:01

Istražitelji sumnjaju da je Miho Glavić pomogao Ivici Todoriću da kupi dionice Agrokora od EBRD-a – novcem Agrokora

Miho Glavić, suvlasnik i predsjednik uprava tvrtki AWT International i Fairtrade, za kojeg istražitelji tvrde da je preko Fairtradea pomogao Ivici Todoriću da Agrokorovim novcem kupi 12.811 dionica Agrokora, jučer se oglasio priopćenjem u kojem je naveo da su sporne transakcije dionicama Agrokora povezane s akvizicijom Mercatora. Glavić je izjavio da nema namjeru komentirati medijske interpretacije kaznene prijave protiv Ivice Todorića i drugih odgovornih osoba iz Agrokora, ali radi zaštite ugleda i interesa društva Fairtrade d.o.o, njegovih zaposlenika, dobavljača i poslovnih partnera želi istaknuti da o izvršavanju internih transakcija i evidentiranju poslovnih događaja u Agrokoru nema nikakvih saznanja niti je to u ingerenciji Fairtradea.

U skladu s propisima

– Odlučno odbacujemo bilo kakvu povezanost Fairtradea s postupcima koji nisu u djelokrugu našeg poslovanja niti smo za njih odgovorni. Posebno ističemo da je poslovna transakcija otkupa i prodaje dionica Agrokora, koja se spominje u predmetnim medijskim napisima, dogovorena u cilju potpore akvizicije Mercatora te je u poslovnim knjigama Fairtradea i revizorskim izvještajima za 2013. i 2014. provedena transparentno i u skladu s propisima. Dakle, radi se o poslovnom odnosu koji je u cijelosti dovršen u 2015., sukladno zaključenim ugovorima i svrsi ugovaranja – tvrdi Glavić, inače i predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza.

Istražitelji sumnjaju da je Todorić od ožujka 2013. do ožujka 2017. zatražio od šefa financija Agrokora Tomislava Lučića da zaduži Agrokor prikrivenim kreditiranjem kako bi Todorić stekao 12.811 povlaštenih dionica Agrokora, koje je u vlasništvu imala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Vrijednost tih dionica bila je 764,5 milijuna kuna. Prikriveni kreditor trebao je biti Miho Glavić, dugogodišnji poslovni partner Agrokora.

Todorić se sumnjiči da je sve to od Lučića tražio unaprijed znajući da će novac potreban za kupnju dionica vraćati Agrokor i druga društva iz sastava koncerna, a ne on. Lučić je, sumnjaju istražitelji, s Glavićem dogovorio da on novac koji je Todoriću potreban za otkup Agrokorovih dionica od EBRD-a namakne tako da se zaduži u bankama te eskontira i otkupi mjenice Konzuma. Dva kredita u bankama iznosila su 25 milijuna eura, dok je cijena mjenica također bila 25 milijuna eura.

Umanjenje obveza

Novac su trebali vratiti Agrokor i Konzum, a Todorić se sumnjiči da je 2013. s Glavićevom tvrtkom Fairtrade sklopio ugovor prema kojem Todorić Glaviću prodaje i prenosi 5925 redovnih dionica Agrokora za cijenu od 50 milijuna eura. No taj novac nije trebao biti isplaćen direktno Todoriću, nego putem cesija Agrokoru. Takvih je ugovora o cesiji bilo osam. Svrha ovakvih ugovora, prema istražiteljima, bila je da se knjigovodstveno umanje obveze Todorića prema Agrokoru. Todorić se sumnjiči i da je od Fairtradea 2014. za 221,9 milijuna kuna otkupio 2960 redovnih dionica Agrokora, a taj je novac Fairtrade utrošio za otplatu kredita bankama. Glavić nije među osumnjičenima u aferi Agrokor, njegovo je ime na listi svjedoka. Tvrtka AWT International, koja se bavi distribucijom robe široke potrošnje, u lipnju je pokrenula je predstečajni postupak zbog nemogućnosti podmirenja dospjelih regresnih obveza prema bankama po osnovi neisplaćenih mjenica Konzuma kao glavnog dužnika.

Miho Glavić predsjednik je uprava i suvlasnik tvrtki AWT International i Fairtrade, poslovni je partner Agrokora, a njegova tvrtka AWT pokrenula je predstečajnu nagodbu zbog neisplaćenih mjenica Konzuma
1/37

Komentara 5

DU
Deleted user
13:00 20.10.2017.

oni i rvatski politicari..dobro su se umrezili..nazivima i zakonima..a sve izgleda svjetski..jako i mocno..kad ono balkansko blato i muljanje

BI
billynik
13:33 20.10.2017.

Molim Vas još koju reklamu, jer neki porno sajtovi imaju više nego vi.

EN
englezac
12:34 20.10.2017.

Nema nama na zelenu granu ,kad je Nikola Grmoja uspio dignuti svu oporbu na "Seljacku bunu" protiv gospodina Plenkovica,kojem"MOST" nikako da oprosti detronizaciju cetvorice njihovih ministara,pa sad Bozo Petrov i Grmoja vode privatni"rat" protiv Predsjednika Vlade,a naivna oporba se priklonilaa njima a ni svjesna nije da se istraga ne moze voditi parcijalno ,jer tako NESTO je VELIKO nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije