Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE STUDENTICA

DORH potvrdio da pokreće izvide, ADU: Suradnja s Daliborom Matanićem je otkazana i neće se obnoviti

Peroj: Dalibor Matanić, filmski redatelj i scenarist
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
08.04.2024.
u 16:24

Iz Dekanata ističu da Akademija dosad "nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića", dok je DORH naveoo kako će odluke o daljnjim radnjama biti donesene nakon obrađenog kriminalističkog istraživanja

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu prekinula je suradnju s redateljem Daliborom Matanićem, optuženim za seksualno uznemiravanje žena, koji je držao kolegij u zimskome semestru, te suradnju neće obnoviti, potvrdio je dekanat ADU u ponedjeljak. Uz to, državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u slučaju redatelja.

"Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti", odgovorio je Dekanat ADU na upit Hine.

Iz Dekanata ističu da Akademija dosad "nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića", nakon što je prošli tjedan uputila molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva. S Akademije dodaju kako ulažu napore da se suzbiju pokušaji zlouporabe položaja i ovlasti osobito na štetu studenata i studentica, te da podupiru istupe svih osoba koje su iskusile zlostavljanje ili uznemiravanje.

Napominju također da je Ozren Prohić, profesor koji je sedam puta prijavljivan za seksualno i psihičko uznemiravanje studenata od 1999. do listopada prošle godine, i dalje udaljen s nastave. DORH je pak izvijestio, ne navodeći identitet, da provodi izvide o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja 51-godišnjaka.

Odluka o daljnjim radnjama bit će donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja. Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je ranije u ponedjeljak da će policija započeti s izvidima, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi.

''Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se gone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba'', rekao je Gerovac.

Večernji list u petak je objavio da je redatelj Dalibor Matanić seksualno uznemiravao kolegice te zbog toga izgubio angažmane. Nakon toga se na Facebooku oglasio i Matanić te priznao da je uznemiravao kolegice pod utjecajem droge i alkohola, izrazio žaljenje te naveo da se prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti.

POVEZANI ČLANCI:

Nakon objave članka Društvo filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika osudili su bilo kakav oblik nasilja te dali potporu žrtvama, a načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac danas je najavio da će policija započeti izvide.

>> VEČERNJI TV Večernjakova novinarka koja je razotkrila Matanića: 'Danas sam razgovarala s policijom, pokreću izvide'

Komentara 6

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
17:21 08.04.2024.

Ja ne mogu vjerovati da je jedan takav talent kao Matanić, čovjek koji je snimio scenu u kojoj se debela ženska osoba valja u svinjcu i pokušava ostvariti koitus s prascem, počinio nešto takvo. Jednostavno ne vjerujem.

JA
JapaRuda
17:13 08.04.2024.

Bude se drug dado malo po sapun saginjal, a možda mu je to i plan

NE
NervozniPoštar
17:10 08.04.2024.

Vau, DORH je pokrenuo izvide.. sad će 2-3 godine izviđat, ipak je to puno kompleksnije od slučaja Banožić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije